"Πανηγυρικό" κλίμα στο Μαξίμου για τις "φλογερές" δηλώσεις Ομπάμα


"Πανηγυρικό" κλίμα επικρατεί από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της δήλωσης-στήριξης του Μπαράκ Ομπάμα ως προς το "καυτό" ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία υποδέχτηκε με τιμές και κόκκινα χαλιά τον απερχόμενο πλανητάρχη, αποτιμά πως το μήνυμα Ομπάμα αποτελεί το διαπραγματευτικό της χαρτί στο δρόμο προς το επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίοου, όπου η Αθήνα

προσβλέπει σε συνολική συμφωνία με τους δανειστές της.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο pagenews.gr ότι η παρέμβαση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα, καθώς και η επισήμανση του ιδίου προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η λιτότητα δεν συνδέεται με την ανάπτυξη, συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου του πρωθυπουργού για το φινάλε της δεύτερης αξιολόγησης και την πορεία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η... αντίδραση του Μαξίμου ήταν αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς ότι παρά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της προεδρίας των ΗΠΑ και ενώ η Αθήνα περίμενε τον Ομπάμα, η κυβέρνηση είχε ήδη κάνει "σημαία" την επίσκεψη αυτή, κάνοντας λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και μήνυμα προς την Ευρώπη πως πρέπει να βάλει πλάτη για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την “αντίδραση” των πιστωτών, αφενός διότι ο Ομπάμα τόνισε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση, τώρα όπου μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και αφετέρου διότι προβλέπει ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος, που γνωρίζει τα βήματα από το καλοκαίρι του 2015, θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, “ώστε η Ελλάδα να αποτελεί εφεξής όχι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης για την Ευρώπη”.

Όπως τονίζουν στην Ηρώδου Αττικού, οι υψηλές προσδοκίες για το “αποτύπωμα” της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα απέκτησαν βάση από τις κορυφαίες συνομιλίες στο ελληνικό έδαφος.

Καταρχάς, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, για την επίλυση του ζητήματος του χρέους τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο πρωθυπουργός εισέπραξαν εξαιρετικά θετικό κλίμα. Στο Μαξίμου τονίζουν δε ότι οι Δημοκρατικοί, παρά τη νίκη τραμπ, εξακολουθούν να έχουν ισχυρό ρόλο και επιρροή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους κ.κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο στις διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ήταν και το Κυπριακό, για το οποίο έχουν σήμερα το απόγευμα τετ-α-τετ με τον Κύπριο Πρόεδρο. Το σίγουρο είναι -λένε κυβερνητικές πηγές- ότι οι κ.κ. Ομπάμα και Τσίπρας κατά την διευρυμένη συνάντηση (όπου ο Τζακ Λιού άλλοι Αμερικανοί και Έλληνες αξιωματούχοι κα) δεν συζήτησαν εκτενώς για τα ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως, έκαναν αναλυτική κουβέντα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά. Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συζήτηση με τον υπουργό Οικονομίας, κ. Παπαδημητρίου, πχ. για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμες δράσεις.

Όπως είναι αυτονόητο η συζήτηση στράφηκε και πάλι στην συνέχεια στο πέρας της αξιολόγησης- με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη να μην υπάρξουν νέα εμπόδια κυρίως από την Γερμανική πλευρά. Το προσφυγικό ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα- άλλωστε ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε και δημοσίως την Ελλάδα για την προσπάθεια που καταβάλει παρά την οικονομική κρίση και δεσμεύτηκε για την αμέριστη συμπαράσταση και στο μέλλον.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, αρκετά “ζεστή” και υποστηρικτική ήταν η συζήτηση στο δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπογράμμισε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης στην δύσκολη συγκυρία για το χρέος, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές. Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε δε τον Μπαράκ Ομπάμα να επιστρέψει στην Αθήνα στις 20 Σεπτέμβρη του 2017 για να μιλήσει το Athens Democracy Forum. Ο κ. Ομπάμα απάντησε καταρχάς “ναι” και δεν απέφυγε να αποκαλύψει στον κ. Παυλόπουλο ότι θα επιστρέψει έτσι κια αλλιώς οικογενειακά στην Ελλάδα για διακοπές, ίσως το προσεχές καλοκαίρι.

“Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η Ε.Ε.”, εξήγησε κατά την προσφώνηση ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και στην ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ. Θέλω να κλείσω με ένα γράμμα το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα της. Έλληνας πατριώτης έγραψε ότι οι αρετές είναι ίδιες με των Αμερικανών, σας θεωρούμε φίλους», υποστήριξε ο Πρόεδρος Ομπάμα, ευχόμενος στα ελληνικά 'στην υγειά σας προς τους 130 προσκεκλημένους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα