"Πάγωσε" η Ευρώπη με τις 2 επιθέσεις στην Ισπανία - 13 νεκροί και 100 τραυματίες


Σοκαρισμένος παρακολουθεί όλος ο κόσμος τις εξελίξεις μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στην Καταλονία, το οποίο άφησε πίσω του 13 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Λας Ράμπλας με ένα λευκό βαν να κάνει ζιγκ-ζαγκ για εκατοντάδες μέτρα μέχρι να ακινητοποιηθεί αφού προσέκρουσε σε ένα περίπτερο με εφημερίδες.

Τα βίντεο που κατέγραψαν τις σκηνές αμέσως μετά την επίθεση

είναι συγκλονιστικά. Άνθρωποι έχουν πέσει στον πεζόδρομο που σε πολλά σημεία έχει καλυφθεί με αίμα. Ορισμένοι από αυτούς είναι ακίνητοι. Ανάμεσα στα θύματα φαίνεται και ένα παιδί με τις αρχές να επιβεβαιώνουν ότι όντως ένα 3χρονο παιδί σκοτώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για οκταμελή πυρήνα

Για δίκτυο οκτώ ατόμων που ενδεχομένως συμμετείχαν και στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και σχεδίαζαν νέες με φιάλες αερίου κάνουν λόγο οι ισπανικές αρχές στο πλαίσιο τεράστιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης έχει ξεκινήσει σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου.



Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου. Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία.

Παρότι η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς.



Θρίλερ με τον δράστη στη Βαρκελώνη: 18χρονος ο ύποπτος για το μακελειό

Ασύλληπτος εξακολουθεί να βρίσκεται ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη που με ένα λευκό βαν σκότωσε 13 ανθρώπους στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη. Όπως διευκρίνισε η αστυνομία ο οδηγός του λευκού βαν μετά την επίθεση διέφυγε πεζή και οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει δύο άτομα, τον Ντρις Ουκαμπίρ από το Μαρόκο στο όνομα του οποίου φέρεται να νοικιάστηκε το όχημα, και έναν Ισπανό από τον θύλακα της Μελίγια για τον οποίο δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Τελευταίες πληροφορίες ωστόσο θέλουν ο οδηγός του βαν να είναι ο 18χρονος αδερφός του Ντρις Ουκαμπίρ, Μούσα, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες υπέκλεψε την ταυτότητα του αδερφού του για να νοικιάσει το αυτοκίνητο με το οποίο έγινε η επίθεση στη Βαρκελώνη.

Ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή που άφησε πίσω του χθες ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, δήλωσαν οι αρχές.

Ο Ντρις Ουκαμπίρ

Αμέσως μετά την επίθεση η αστυνομία κυκλοφόρησε τη φωτογραφία του Ντρις Ουκαμπίρ, ενός 28χρονου Μαροκινής καταγωγής, επισημαίνοντας ότι νοίκιασε ένα δεύτερο φορτηγό, που πιστεύεται ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διαφυγής και στο οποίο βρέθηκαν έγγραφά του. Ένας άνδρας συνελήφθη στο σημείο.

Αλλά πηγές της αστυνομίας λένε ότι ο Ουκαμπίρ παραδόθηκε αργότερα μόνος του στο αστυνομικό τμήμα του Ριπόλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης και υποστήριξε ότι ο μικρότερος αδελφός του του είχε κλέψει τα έγγραφά του.

Τα θύματα

Το νεότερο από τα θύματα της επίθεσης στη Βαρκελώνη πιστεύεται ότι είναι ένα κοριτσάκι τριών ετών, ενώ μια εξάχρονη νοσηλεύεται επίσης σοβαρά τραυματισμένη σε νοσοκομείο. Υπήκοοι 24 χωρών συγκαταλέγονται στους 13 νεκρούς και τους 100 τραυματίες του μακελειού στη Λας Ράμπλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα