Ουκρανία: Προς κρατικοποίηση η PJSK Privatbank


Στην κρατικοποίηση της PJSK Privatbank θα προχωρήσει η Ουκρανία, καθώς η προσπάθεια διάσωσης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες της δεν στέφθηκε από επιτυχία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα αναλάβει το 100% της τράπεζας μετά από αίτημα των μετόχων για κρατική βοήθεια,

σύμφωνα με ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής.

Η Privatbank είχε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 148 δισ. γρίβνων ($5,6 δισ.) την 1η Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Valeriya Gontareva.

Αν και οι καταθέσεις είναι εγγυημένες από το κράτος, οι κάτοχοι ομολόγων σε ευρώ υπόκεινται σε bail-in, αναφέρει το Bloomberg.

Η μοίρα της Privatbank, στην οποία βρίσκεται το ένα τρίτο των καταθετών λιανικής, υπονόμευε τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος της χώρας μετά την ύφεση που ακολούθησε την επανάσταση και την αυτονομιστική διένεξη, σημειώνει το πρακτορείο.

"Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Privatbank είναι κρίσιμη για την οικονομική υγεία της χώρας", δήλωσε ο Suma Chakrabarti, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Τα μέτρα της κυβέρνησης "είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος να διασφαλιστεί το μέλλον της τράπεζας – και τελικά να ενισχυθεί το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα".

Keywords
Τυχαία Θέματα