"Όλα για το χρέος" από την Αθήνα ενόψει Eurogroup (pic)

21:59 6/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Μήνυμα προς το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους δανειστές στέλνει η κυβέρνηση, μετά και τις δηλώσεις-προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Όλα τα προαπαιτούμενα θα είναι έτοιμα από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες με στόχο να πάμε στο Eurogroup με το μόνο ζήτημα ανοιχτό να είναι το χρέος, τόνιζαν καλά πληροφορημένες πηγές μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΠΓ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο

για μάχη διαρροών, καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις προθέσεις των άλλων. Ενώ για το εάν έχει κατατεθεί κάποια νέα πρόταση στην ελληνική πλευρά απαντούσαν πως δεν έχει κατατεθεί πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, τονίζουν και προσθέτουν πως αναμένουν την πρόταση και τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν ώστε να υπάρχουν λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ερώτηση το εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό το stand by arrangement, θέση του ΔΝΤ, οι ίδιες πηγές απάντησαν πως εξαρτάται, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε και τις σημερινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρτν στην Handelsblatt, υποστήριξαν «δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε». Με καλή διάθεση απ' όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσαν.

Σε ερώτηση για το εάν η οποία καθυστέρηση επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «δεν τέθηκε ποτέ θέμα από την Αθήνα ότι δεν θα πάρουμε τη δόση».

Ενδεικτική του κλίματος, πάντως, είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη διαπραγμάτευση και απάντησε, πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Τσακαλώτος

«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι»: αυτό επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt.

Σε άλλο σημείο ζητά, «η Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα». Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κορυφώνουν τώρα την πίεσή της προς το ΔΝΤ, μηδέ εξαιρουμένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», λέει ο Έλληνας υπουργός.

Για το QE ειδικότερα, «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος. Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ», αναφέρει καταληκτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Τι προέβλεπε η πρόταση που απέρριψε η Αθήνα

Το προσχέδιο της πρότασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο και απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, προέβλεπε μεταξύ άλλων δεσμεύσεις της Αθήνας για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΟ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 έως και το 2060.

Σε αυτό το προσχέδιο υπάρχουν καταγεγραμμένες και αρκετές λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως:


- οι Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες (GNF) θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ,
- την πιθανότητα κατάργησης του πέναλτι για την επαναγορά ομολόγων του 2012,
- την επιστροφή των κερδών από SMP και ANFA,
- πιθανή παράταση του χρόνου αποπληρωμής ορισμένων δανείων (κυρίως του EFSF) για ένα διάστημα από 0 έως 15 ετών, με τον αριθμό «μηδέν» να είναι σβησμένος, καθώς όπως έγινε αργότερα γνωστό ο «καυγάς» ήταν για το εάν θα είναι «0» ή «1».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και ορισμένα σημεία του προσχεδίου τα οποία δεν έκανε αποδεκτά ο Π. Τόμσεν, όπως γράφει το protothema.gr, ο οποίος προσθέτει τη δική του εκδοχή που λέει τα ακόλουθα:

«Το ΔΝΤ θα προτείνει σύντομα στο διοικητικό του συμβούλιο την έναρξη, επί της αρχής, ενός προληπτικού προγράμματος 14 μηνών, με την κωδική ονομασία «Stand By Arrangement»».

Αυτό σημαίνει -όπως ανέφερε και το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή- ότι οι εκταμιεύσεις θα μπορούν να γίνονται μόνο όταν το ΔΝΤ θα λάβει ικανοποιητικές διασφαλίσεις από το Eurogroup για τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα