Οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης ομολογούν: "Σχεδιάζαμε μεγαλύτερες επιθέσεις"


Ένας από τους υπόπτους της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη ομολόγησε πως ετοίμαζαν μεγαλύτερο χτύπημα, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα.

Ο τζιχαντιστής, καταθέτοντας στο δικαστήριο, παραδέχθηκε πως ανάμεσα στους πιθανούς στόχους ήταν η εμβληματική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, όπως και άλλα μνημεία της Βαρκελώνης.

Μετά την επίθεση, η Telegraph και ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν πως οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο πως οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν τριπλή ταυτόχρονη επίθεση σε τρία εμβληματικά

σημεία της Βαρκελώνης: Στην Λας Ράμπλας, στο λιμάνι της πόλης και στη Σαγράδα Φαμίλια. Η επίθεση θα γινόταν με βαν, όπως δηλαδή και έγινε στην Λας Ράμπλας. Στο σχέδιο ήταν και η μεταφορά φιαλών βουτανίου οι οποίες θα εκρήγνυνται μέσα στα αυτοκίνητα. Γι΄ αυτό και ο τρομοκρατικός πυρήνας είχε νοικιάσει τρία βαν.

Οι ισπανικές Αρχές εκτιμούν ότι ο 12μελής πυρήνας έχει πλέον εξαρθρωθεί πλήρως. Το εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών της ομάδας βρισκόταν στην καταλανική κοινότητα Αλκανάρ, όπου έχουν βρεθεί περίπου 120 φιάλες βουτανίου. Το εργαστήριο καταστράφηκε από απροσδόκητη έκρηξη την προηγούμενη Τετάρτη, γεγονός που φαίνεται να υποχρέωσε τους τρομοκράτες σε πιο «πρόχειρες» λύσεις.

Στα ερείπια του κτιρίου βρέθηκαν τελικά δύο νεκροί, ένας εκ των οποίων ήταν ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος θεωρείται μέλος και θρησκευτικός καθοδηγητής του πυρήνα.

Το τελευταίο ενεργό μέλος του πυρήνα, ο 22χρονος Μαροκινός Γιουνές Αμπουγιακούμπ, σκοτώθηκε χθες Δευτέρα από αστυνομικά πυρά στην κωμόπολη Σουμπιράτς, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης. Ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού που την περασμένη Πέμπτη εισέβαλε στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα