Οι προβολείς στην Fed και το "απρόβλεπτο" 2017 των αγορών


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να επισημοποιηθεί η αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, μία κίνηση που οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα. Είναι τόσο μεγάλη η βεβαιότητα που επικρατεί στους επενδυτές για την αύξηση του επιτοκίου της Fed που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

των μεγάλων οικονομικών media, το ποσοστό των traders που προβλέπει αύξηση του επιτοκίου ξεπερνάει το 99,4%, για πρώτη φορά σε έρευνες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας εδώ και 20 χρόνια.

Η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, και θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να καταγράφει κέρδη κοντά σε ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones και τον S&P 500 στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.

Η Fed αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης και καθώς η εν λόγω κίνηση έχει ήδη αποτιμηθεί από τους traders, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα όσα θα δηλώσει η διοικήτρια της τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της ανακοίνωσης.

Όπως το pagenews.gr είχε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, οι προβλέψεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένουν μια νέα αύξηση του επιτοκίου της τράπεζας μέσα στο επόμενο έτος που δεν θα υπερβαίνει ωστόσο τις 75 μονάδες βάσης συνολικά. Τα ερωτηματικά τα οποία δεν θα απαντηθούν αύριο σχετικά με τις πολιτικές της τράπεζας έχουν να κάνουν με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε αναφερθεί επικριτικά προς την ηγεσία της Fed φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την Κ. Γέλεν πως κοιτάζει πρώτα το συμφέρον της τότε αντιπάλου του, για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον και μετά το καλό της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το κατα πόσο η τράπεζα θα διαφοροποιήσει την πολιτική της, όχι μόνο στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής αλλά και στην προσέλκυση αμερικανικών κεφαλαίων που διαφεύγουν στο εξωτερικό, κάτι που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στο οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ προεκλογικά.

Επίσης, αναμένεται να φανεί και πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των στελεχών της Fed με το νέο οικονομικό επιτελείο. Ήδη, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως προτεινόμενος για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι ο γνώριμος στη Wall Street τραπεζίτης Μνούσιν, ξεκίνησαν οι προσπάθειες προσέγγισης της τράπεζας με την νέα ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Αισιοδοξία για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων στο 2017

Με την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed να έχει "κλειδώσει", όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι αναλυτές υπολογίζουν πως το 2017 θα είναι μία καλή χρονιά για το σύνολο των διεθνών αγορών και εν γένει των μετοχών. Στις τελευταίες τους αναλύσεις, οίκοι αξιολόγησης και τράπεζες(ενδεικτικά αναφέρονται: Fitch, Goldman Sachs, Moody's και Citigroup), σημειώνουν την αισιοδοξία τους πως η επόμενη χρονιά θα είναι θετική για τα χρηματιστήρια, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Ανησυχίες για τις πολιτικές του Τραμπ

Ωστόσο, η παραπάνω αισιοδοξία μένει να αποδειχθεί, δεδομένου πως υπάρχει ένας νέος και απ' ό,τι φαίνεται "απρόβλεπτος" παράγοντας που θα κατοικοεδρεύει στο Λευκό Οίκο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ήδη, και προτού καν ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει με τις κινήσεις του πως θα ακολουθήσει αρκετά πιο διαφοροποιημένα μονοπάτια στην άσκηση οικονομικής πολιτικής από τον πρoκάτοχο του και απερχόμενο πλανητάρχη, Μπάρακ Ομπάμα.

Χαρακτηριστικό είναι το ό,τι ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στην διασυνοριακή εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού TTIP, ενώ ο επιθετικός τόνος που έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες μέρες κατά της Κίνας (τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με σημαντικό άνοιγμα ως εμπορικός εταίρος της Ουάσιγκτον), δείχνει πως θα έρθουν αλλαγές στο μέτωπο των οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα