Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου


Φως στην τραγωδία της Ελασσόνας αναμένεται να δώσουν τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού.

Προς το παρόν γίνονται μόνο εκτιμήσεις, με μεγάλη επιφύλαξη, για το τι οδήγησε στην συντριβή του ελικοπτέρου τύπου Χιούι που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αξιωματικοί και να τραυματιστεί μία αρχιλοχίας.

Με τα συντρίμμια να έχουν εντοπιστεί κάτω από κομμένα καλώδια ρεύματος και μία από τις ξύλινες κολόνες ΔΕΗ που βρίσκονται στο σημείο να έχει υποστεί ζημιές, οι πρώτες εκτιμήσεις

και τα σενάρια για τη συντριβή είναι πως είτε μπλέχτηκε στα καλώδια και έπεσε, είτε ότι κατά την πτώση του χτύπησε στα καλώδια της ΔΕΗ.


Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που Super Puma εντοπίζει το ελικόπτερο

Τη στιγμή του εντοπισμού του ελικοπτέρου «Χιούι» που κατέπεσε το πρωί της Τετάρτης στο Σαραντάπορο αποτυπώνει ένα βίντεο.

Έπειτα από εξονυχιστική έρευνα στην περιοχή, οι χειριστές του ελικοπτέρου Super Puma εντοπίζουν από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου που αναζητούσαν.

Στο 1:55 του βίντεο από το kozani.tv και μετά διακρίνεται μάλιστα ένας από τους διασώστες να κατεβαίνει στο σημείο της συντριβής με σχοινί από το Super Puma.

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχο Βασίλη Μπελεσιώτη στην περιοχή της συντριβής υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις περί τα 500 πόδια ενώ φυσούσαν ασθενείς άνεμοι.

Το χρονικό της συντριβής και των ερευνών

Όπως είπε ο κ. Μπελεσιώτης η τραγωδία εκτυλίχθηκε ως εξής:

- Στις 07:25 το ελικόπτερο απογειώθηκε από Στεφανοβίκειο και κινήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης
- Στις 07:38 απογειώθηκε από τη Λάρισα και μετά από λίγο υπήρξε αρχικά απώλεια επικοινωνιών και στη συνέχεια απώλεια του ίχνους του Χιούι από τα ραντάρ
- Στις 08:58 ήταν ο προβλεπόμενος χρόνος προσγείωσης
- Περί τις 09:03 εξετραπησαν δύο F-16 για έρευνες στην περιοχή και δόθηκε εντολή συναγερμού
- Στις 10:00 υπήρξε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ ότι το ελικόπτερο έπεσε 3-4 χιλιόμετρα βορείως Σαρανταπόρου
- Στις 10:10 συεργείο της ΔΕΗ ειδοποίησε για εντοπισμό σντριμμιών
- Στις 10:48 προσγειώθηκε ένα ελικόπτερο Agusta Bell στην περιοχή
- Στις 11:03 υπήρξε η ενημέρωση ότι η κοπέλα, η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, ήταν καλά και ότι υπήρξαν τέσσερις σοροί: του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ τα ελικόπτερα ήταν συντηρημένα και είχαν υπόλοιπο ωρών πτήσεων ενώ τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 7:50 από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας. Ξεκίνησε από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας με προορισμό τη Λάρισα, έχοντας τρεις επιβαίνοντες. Από εκεί επιβιβάστηκαν άλλα δύο άτομα και το ελικόπτερο απογειώθηκε με προορισμό την Κοζάνη.

Τέσσερις νεκροί και μία Αρχιλοχίας βαριά τραυματισμένη

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τη συντριβή του ελικοπτέρου, καθώς τέσσερις εκ των επιβαινόντων εντοπίστηκαν νεκροί και μία Αρχιλοχίας μεταφέρθηκε με κάταγμα λεκάνης στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.


Ο Ιωάννης Τζανιδάκης


Ο Κωνσταντίνος Χατζής


Η Βασιλική Πλεξίδα

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής. Εκτός κινδύνου είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος. Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα