Ο "μαγικός" αριθμός 270 για τον νικήτη των εκλογών στις ΗΠΑ


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Λιγότερες από 24 ώρες έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί ο προεκλογικός αγώνας της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλτ Τραμπ εν όψει της ανάδειξης του 45ου πρόεδρου των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν σε οριακή διαφορά για την υποψήφια των Δημοκρατικών και τον επιχειρηματία των Ρεπουμπλικανών, καθώς τα βλέμματα της αμερικανικής (και όχι μόνο) κοινής γνώμης εστιάζονται στον αριθμό των

270 Εκλεχτόρων που θα πρέπει να εξασφαλίσει όποιος από τους δύο πολιτικούς θέλει να είναι ένοικος του Λευκού Οίκου από τον προσεχή Ιανουάριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που είδε το φως τη δημοσιότητας την Κυριακή, η Κλίντον "έχασε" για πρώτη φορά τον αριθμό των 270 Εκλεχτόρων από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, συγκεντρώνοντας 268 Εκλέχτορες έναντι 204 των Τραμπ. Οι "κρίσιμες" θέσεις των Εκλεχτόρων φτάνουν στις 66, με τις περισσότερο "καυτές" πολιτείες να θεωρούνται αυτές της Φλόριντα (παραδοσιακά όποιος παίρνει τη συγκεκριμένη πολιτεία είναι με τα ενάμιση πόδι στο οβάλ γραφείο), της Πενσυλβάνια, της Αριζόνα και της Βόρειας Καρολίνα.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times "κατεβάζουν" ακόμα πιο πολύ των προβάδισμα της Κλίντον, καθώς σε δημοσίευμα της Κυριακής, δίνουν στη Δημοκρατική πολιτικό να έχει σίγουρους 216 Εκλέχτορες έναντι 164 του αντιπάλου της, Τραμπ. Ο μέσος όρος των ερευνών κοινής γνώμης διάφορων εταιριών που έχουν συγκεντρώσει οι FT, φανερώνει πως η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων έχει "μαζευτεί" σημαντικά από τα μέσα του Περασμένου μήνα και ανέρχεται στις 2 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (45% στην Κλίντον και 43% στον Τραμπ)

Σε μια άλλη δημοσκόπηση της Κυριακής, για λογαριασμό της Wall Street Journal, η πρώην υπουργός Εξωτερικών συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων, έναντι 40% του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Ενδεικτικό του κατά πόσο ο Τραμπ έχει "κλείσει την ψαλίδα" είναι το ότι πανεθνική έρευνα της ίδιας εφημερίδας στα μέσα Οκτωβρίου έφερνε το προβάδισμα της Κλίντον στις 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Ας σημειωθεί πως η δημοσκόπηση της WSJ, δείχνει πως τα ποσοστά των δύο μικρότερων υποψηφίων είναι αρκετά σημαντικά (τηρουμένης της πόλωσης που επικρατεί μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών). Η έρευνα αναφέρει πως ο Γκάρι Τζόνσον των "Ελευθεριακών" συγκεντρώνει το 6% και η Τζιλ Στέιν των "Πράσινων" παίρνει το 2%. Ποσοστά που αξίζει να τα συγκρατήσουμε αν η διαφορά μεταξύ Κλίντον και Τραμπ είναι τόσο οριακή όπως δείχνουν οι έρευνες της τελευταίας εβδομάδας.

Πιο σίγουρη για την Κλίντον η Betfair

Οι εταιρίες στοιχημάτων από την άλλη, εμφανίζονται κάπως πιο αισιόδοξες για επικράτηση της Κλίντον,με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν από τους "κολοσσούς" του online betting, την Betfair.

Σύμφωνα με την εταιρία, η Κλίντον δίνεται με απόδοση 1,24 για επικράτηση στις 8 Νοεμβρίου από 1,44 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του Τραμπ για νίκη στις προεδρικές εκλογές ανέρχεται στο 4,7.

Όπως αναφέρει η Betfair, το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει η Κλίντον τους 300 -329 Εκλέχτορες δίνεται στο 3.00. Ακόμα, το ενδεχόμενη επικράτησης της στις κρίσιμες "μάχες" για Οχάιο, Αιόβα και Αριζόνα δίνεται στο 3.5.

Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ συγκεντρώνει αποδόσεις 2.40 και 2.80 για να πάρει τη Φλόριντα και το Νιού Χαμσάιρ, αντίστοιχα.

Γενικά, η Betfair δίνει την επικράτηση της Κλίντον στο 80% και του Τραμπ στο 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα