Ο "καυτός" Ιούλιος της Ελλάδος


Ο Ιούλιος αναδεικνύεται ο πιο «καυτός» μήνας του 2017 καθώς υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων.

Στις 17 Ιουλίου λήγουν ομόλογα 2,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. προς το ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση χρέους το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2017 φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς νέα δόση.

Ακόμη και αν καλυφθούν με αιματηρές οικονομίες στο κράτος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,62 δισ. ευρώ στις 27 Φεβρουαρίου για δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Aκολουθούν 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο και άλλα 1,4 δισ. προς την ΕΚΤ τον Απρίλιο.

Μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, όμως, θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων, εκτιμά η Moody΄s και η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με στάση πληρωμών.

Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017 με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ.

Θα είναι τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, καταλήγει.

Όμως εάν καθυστερήσεις δραματικά η αξιολόγηση, η Ελλάδα χάνει ουσιαστικά και την έγκαιρη έξοδο στις αγορές, έστω και δοκιμαστική.

Έξοδος στις αγορές δεν θα έχει τόσο μεγάλο νόημα στην Ελλάδα προς το τέλος του 2017.

Η Ελλάδα θα ήθελε να βγει στις αγορές Μάρτιο – Απρίλιο ή Μάιο του 2017, για να μπορέσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις λήξεις των ομολόγων τον Ιούλιο, αλλά είναι μάλλον απίθανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα