Ο INO "μπήκε" στο Μουσείο Street Art του Βερολίνου - Ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας γκραφίστας


Ο ΙΝΟ, ένας αληθινός καλλιτέχνης του δρόμου και των τοίχων, έγινε ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που μπήκε στο Μουσείο Street Art του Βερολίνου. Τα τελευταία χρόνια η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με συμμετοχές σε εκθέσεις και πρότζεκτ σε Λονδίνο, Παρίσι, Ίμπιζα, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Ντόχα, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Άμπου Ντάμπι, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Βοστώνη, Στοκχόλμη, Ισλανδία, Βραζιλία, Δανία, Νορβηγία, Κύπρο

και Λευκορωσία.

Έχει φτιάξει έργα για το «National Geographic», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (το τεράστιο πρόσωπο στην πρόσοψη), για τη Nike, την Coca-Cola, τον DJ Avicii, το Saatchi Creative Agency, την FCB New York, το Story Nightclub στo Miami Beach και άλλους πολλούς.

Επίσης, δουλειές του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, σε «Guardian», Reuters, «New York Times», «Juxtapoz Magazine», NBC News, CBC Arts. Καθόλου άσχημα για έναν απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας που ξεκίνησε βάφοντας παράνομα. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, φτιάχνοντας τοιχογραφίες και πίνακες, και η δουλειά του είναι περιζήτητη παντού. Δεν του πολυαρέσει η λέξη «καλλιτέχνης» αλλά τη χρησιμοποιεί δίπλα στο όνομά του γιατί είναι ένας άμεσος τρόπος να προσδιορίσει αυτό που κάνει.


Το έργο του που μπήκε στο Μουσείο Street Art του Βερολίνου

Ποιος είναι ο ΙΝΟ

Βρέθηκε, κάποτε, σε ένα φεστιβάλ graffiti στο εξωτερικό, παρακολούθησε εκθέσεις και εικαστικές παρεμβάσεις αστικών τοπίων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία αλλά και Αμερική. Αυτό ήταν. Ξεκίνησε να γίνεται γνωστός και να βλέπει αφιερώματα στους New York Times, στον Guardian και σε άλλα παγκοσμίως γνωστά μέσα ενημέρωσης.

Έδωσε συνεντεύξεις, εξήγησε πως δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, αλλά και η εξέλιξή του, ήρθε σε επαγγελματικές συνεργασίες που θα ζήλευε κάθε καλλιτέχνης. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή "έργα" του INO βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στη Λευκορωσία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Φλόριντα, στην Αγγλία, στο Άμστερνταμ. Παντού.



Το προφίλ του διάσημου street artist παραμένει άγνωστο. Αρνούμενος να αποκαλυφθεί, έχει αφήσει τα ίδια του τα δημιουργήματα να σκιαγραφήσουν τον χαρακτήρα του. Το όνομα του, το πρόσωπο του, οι ιδέες πίσω από ο,τι κάνει, κρύβονται πίσω από τις απίθανες τοιχογραφίες του.

“Ο INO είναι ένας καλλιτέχνης από την Ελλάδα που έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες και δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας” λέει η επίσημη ιστοσελίδα του. Οι μόνες πληροφορίες για αυτόν τον Έλληνα γκραφιτά, που ακολουθεί τα πρότυπα της ανωνυμίας του Banksy.

Πριν από τρία χρόνια, σε μια συνέντευξή του στο ελληνικό Vice, μίλησε για το ξεκίνημά του. "Ξεκίνησα να γράφω στους τοίχους όταν ακόμα πήγαινα σχολείο. Ήταν ένα παιδικό παιχνίδι με νικητή αυτόν που θα σημείωνε τις περισσότερες υπογραφές στην πόλη". Και τι τον έκανε να συνεχίσει; "Αντλώ έμπνευση απ' τους ανθρώπους αλλά και από κάθε εικόνα γύρω μου".

Λατρεύει τον Πειραιά, τον τόπο που μεγάλωσε και δηλώνει πως δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ graffiti, μα κρατάει πάντα ως το καλύτερο το πρώτο του: ήταν πριν αρκετά χρόνια στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στο Βερολίνο, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους.



Το πρώτο σήμα κατατεθέν του, που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα, είναι οι μάσκες οξυγόνου. Μάσκες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλά μέρη της πρωτεύουσας και φέρουν την υπογραφή του Έλληνα καλλιτέχνη. Ένα μικρό “ino” στο πλάι κάθε έργο του για να θυμίζει σε όλους από ποιου το σπρέι δημιουργήθηκε το καθετί.



Μια υπογραφή που έμελλε να ξεκινήσει ως μια ταπεινή υπογραφή ενός ακόμα τύπου που θέλησε απλά να ζωγραφίσει σε κάποιον τοίχο της Αθήνας τα μεσάνυχτα μιας βραδιάς. Και πλέον αποτελεί μία από τις πιο περιζήτητες υπογραφές σε ολόκληρο τον κόσμο του graffiti.

Ακολουθούν ορισμένα από τα έργα του ανά τον κόσμο:

Άμστερνταμ:



Μπρίστολ, Αγγλία:



Λευκορωσία: Υπουργείο Πολιτισμού:



Ισπανία, Γαλικία:



Φοντί, Ιταλία:



Φλόριντα, ΗΠΑ:



Μαϊάμι, ΗΠΑ:



Σαραγόσα, Ισπανία:



Αθήνα:



Πειραιάς:



Η υπογραφή του:



Keywords
Τυχαία Θέματα