Στο επόμενο Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος


"Έγινε πρόοδος όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup.

Όπως επεσήμανε, στην επόμενη συνεδρίαση "θα συζητήσουμε για την Ελλάδα και για τη δουλειά που έχει κάνει ο ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος. Παράλληλα, θα συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις στο

εργασιακό, την κοινωνική ασφάλιση".

Ο Ολλανδός αξιωματούχος διευκρίνισε πως η συζήτηση θα γίνει υπό το πρίσμα της πρόθεσης του ΔΝΤ να πάει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, όπως διαβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν.

​Ανέφερε πως το ΔΝΤ πρέπει να κάνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και γι' αυτό χρειάζεται αφενός περισσότερη σαφήνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και αφετέρου για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι "αδύνατο" να υπάρχει ακρίβεια για το μέγεθος των πιθανών μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς "βρισκόμαστε στα τέλη του 2016".

Επιπλέον, ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό, στη συζήτηση που θα γίνει το Δεκέμβριο, θα τεθούν επί τάπητος και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος και συγκεκριμένα το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί μπορούν να μειωθούν.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για ενθαρρυντική πρόοδο που έγινε με την εκταμίευση των τελευταίων κονδυλίων της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει καλή πρόοδος σε μια σειρά από θέματα όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου.

Όπως είπε ο Επίτροπος θα έρθει στην Αθήνα ως τα τέλη Νοεμβρίου για το σκοπό αυτό. Αν κλείσουμε την αξιολόγηση ως το Δεκέμβριο θα είναι ένα ισχυρό σήμα για την εμπιστοσύνη στην οικονομία, τόνισε.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εργασία που κάνει ο ESM.

O ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχει πρόοδος στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν "εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος".


Σαπέν: Οφείλουμε να παίρνουμε "ισορροπημένες αποφάσεις"

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η ευρωζώνη οφείλει στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας να λαμβάνει "ισορροπημένες αποφάσεις", πρωτίστως σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Κατά τον Γάλλο υπουργό η Ελλάδα έχει προωθήσει σε σημαντικό βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε και συνεπώς η ευρωζώνη οφείλει από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το χρέος.

Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης ανέφερε ο Γάλλος υπουργός. Ερωτηθείς τέλος αν ο πρόσφατος ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε θετικά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ο Γάλλος υπουργός απάντησε θετικά λέγοντας πως ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της πολιτικής βούλησης της Ελλάδας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα