Νοικιάρικο αυτοκίνητο: Είναι να μην σου κάτσει!


Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιριών Μισθώσεων, υπάρχουν εταιρείες που ακολουθούν πιστά τον κώδικα δεοντολογίας. Προσφέρουν καινούργια, καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα και τηρούν τις υποσχέσεις τους και τα προσυμφωνημένα. Υπάρχουν και εταιρείες που θέλουν να σε «κλέψουν». Να σε κοροιδέψουν, να σου δώσει ένα ΙΧ, που το έχει ξεχάσει ο παλιατζής. Ουκ ολίγες οι καταγγελίες για νοικιάρικα ΙΧ που έχουν αγγίξει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, με ελαστικά ανύπαρκτα και χρεώσεις, όπου σε βρουν.

Όπως αναφέρεται από τους υπεύθυνους των εταιρειών, τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να έχουν

απλή ασφάλιση έναντι τρίτων (υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες) αν και πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων περιλαμβάνουν στην βασική τους τιμή κάποια κάλυψη που ξεπερνά τα ελάχιστα απαιτούμενα από τον νόμο όρια, όμως μικτή ασφάλεια κα.

Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, με εταιρείες, που δεν ασφαλίζουν το αυτοκίνητο με αντάλλαγμα την …χαμηλή τιμή!

Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε τον μεγάλο κίνδυνο, στην περίπτωση που ένας οδηγός εμπλακεί με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που δεν φέρει ασφαλιστικό συμβόλαιο. Και σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι μεγάλοι, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει και τραυματισμός τρίτων.

Οι υποψήφιοι ενοικιαστές για να αποφύγουν τα παραπάνω θα πρέπει να απευθύνονται στις επώνυμες εταιρείες που τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας, και έχουν ξεκάθαρους όρους στα συμβόλαια τους.

Τέσσερα είναι τα στάδια ενοικίασης αυτοκινήτου. Η κράτηση, η παραλαβή, η χρήση και η παράδοση του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου.

Η κράτηση αυτοκινήτου

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ενοικίασης του αυτοκινήτου είναι το διαδίκτυο. Εδώ, θα πρέπει να τσεκάρουμε το αυτοκίνητο, την τιμή του, τις ημερομηνίες κ.α. Σαφώς, δεν φθάνει μόνο να βλέπουμε το αυτοκίνητο στο διαδίκτυο, αλλά να επιβεβαιώνουμε τηλεφωνικά τη πρόθεση μας – πχ υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει το αυτοκίνητο που βλέπουμε στο διαδίκτυο ή να μην ισχύει η τιμή ( σε πολλά sites ήσουν να έχουν παλαιούς τιμοκαταλόγους ενοικίασης ή και προσφορές που ίσως να μην ισχύουν).

Η παραλαβή του αυτοκινήτου

Κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου ελέγχουμε αν είναι όντως το αυτοκίνητο το οποίο είχαμε αρχικά συμφωνήσει. Δυστυχώς σε πολλά νησιά υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αυτοκίνητα που διαφημίζουν – ως κράχτες για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες – να μην υπάρχουν.
Πριν παραλάβουμε το αυτοκίνητο πρέπει να διαβάσουμε τους όρους. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στις ασφαλιστικές καλύψεις σε περίπτωση ατυχήματος. Τσεκάρουμε το αυτοκίνητο περιμετρικά για τυχόν χτυπήματα ή ζημιές, οι οποίες θα πρέπει να καταγραφούν στο συμφωνητικό με την εταιρεία ενοικιάσεων.

Η χρήση

Επειδή το οδικό δίκτυο στα νησιά δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση – χωματόδρομοι, αρκετές λακούβες κ.α - για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις διαδρομές. Επίσης, αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης αντιληφθείτε περίεργους θορύβους – πχ από τον κινητήρα ή τα αμορτισέρ – τότε θα πρέπει να επικοινωνήστε με την εταιρεία ενοικίασης.

Παράδοση

Ο οδηγός θα πρέπει να παραδώσει το αυτοκίνητο στην κατάσταση που το παρέλαβε. Θα πρέπει να σημειωθεί από τον υπάλληλο της εταιρείας ότι το όχημα είναι στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν κατά την παραλαβής, και σε καμία περίπτωση – μετά την απομάκρυνση του πελάτη – δεν αναγνωρίζεται εκ των υστέρων κάποια ζημιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα