Νεκτάριος Σαντορινιός: Το πλοίο του EMSA ήταν… μεγάλο για τη Σαλαμίνα


Το απόλυτο φιάσκο του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και τις απαιτούμενες ενέργειες από τους υπεύθυνους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης δεν έχει τέλος. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι ο λόγος που η κυβέρνηση ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) την Τρίτη και όχι την Κυριακή ήταν γιατί τα λιμανάκια της Σαλαμίνας ήταν... μικρά!

Ο υφυπουργός, μετά τα όσα είπε το πρωί της Πέμπτης ο Παναγιώτης Κουρουμπλής,

ότι δηλαδή «δεν ζητήσαμε βοήθεια την Τρίτη γιατί η πετρελαιοκηλίδα την Κυριακή δεν φαινόταν κάπου αλλού παρά μόνο στη Σαλαμίνα», μίλησε στο ΠρακτορείοFM, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και κάνοντας μία αποτίμηση της διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση».

Ωστόσο είπε: «Όταν παίρνεις σήμα 2.31 -όχι από το πλοίο, αλλά από άλλο σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά- και 2.35 στέλνεις δύο περιπολικά να πάνε στο σημείο και ουσιαστικά 16 λεπτά μετά, κηρύσσεις την έναρξη εθνικού σχεδίου απορρύπανσης και έχει συνέχεια σκάφη και ρυμουλκά, που βρίσκονται εκεί, νομίζω ότι στην αρχική αντίδραση δεν έχεις κάνει λάθος. Όταν βυθίστηκε στις 4 η ώρα το πλοίο, στις 6 η ώρα ξεκίνησε η πόντιση του φράγματος, καθώς δεν μπορείς να ποντίσεις φράγμα ή να κάνεις οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, μέχρι να βυθιστεί ολοκληρωτικά το πλοίο. Από εκεί και πέρα μπαίνουν απορρυπαντικά σκάφη -και του λιμενικού σώματος και των ιδιωτών- και αυτά διαρκώς κλιμακώνονται. Η κηλίδα πηγαίνει στη Σαλαμίνα, όπου υπάρχουν λιμανάκια. Στα λιμανάκια ένα μεγάλο σκάφος, όπως αυτό του EMSA, δεν μπορεί να επιχειρήσει. Και για πρώτη φορά βλέπουμε την κηλίδα να έρχεται την Τρίτη το μεσημέρι. Την Τρίτη το βράδυ καλούμε το σκάφος του EMSA, αφού προηγουμένως από τη Δευτέρα γνωρίζαμε ότι βρισκόταν σε αποστολή. Το πλησιέστερο σκάφος βρισκόταν στη Μάλτα. Με την ταχύτητα των 10 κόμβων ένα σκάφος θα κάνει 3 μέρες να έλθει, άρα και την Κυριακή να το είχαμε καλέσει δε θα ερχόταν πριν την Τετάρτη. Την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε να επιχειρεί το σκάφος του EMSA».

Ο κ. Σαντορινιός επισήμανε ότι «υπάρχει μία διελκυστίνδα της άμεσης αντίδρασης και της πιστής εφαρμογής ενός σχεδίου που έχει γραφτεί πριν από 15 χρόνια», προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό σε ένα μεγάλο κομμάτι των ενεργειών που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών «επιλέξαμε να κάνουμε τις ενέργειες πρώτα τηλεφωνικά και μετά γραφειοκρατικά». «Τα χαρτιά μένουν αλλά το ζητούμενο είναι να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα γρήγορα. Είναι σημαντικό ότι σε αυτό το ναυάγιο ουσιαστικά δοκιμάσαμε το σύνολο του σχεδιασμού. Υπάρχουν ζητήματα, καθώς είναι ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικό και πραγματικά να απλοποιηθεί και να γίνει πιο επιχειρησιακό» είπε.

Επίσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι έχουν απαντληθεί πάνω από τα 2/3 (1533 κυβικά) των πετρελαιοειδών στις δεξαμενές του Αγία Ζώνη ΙΙ.

Επιχείρησε, δε, να πανηγυρίσει για το γεγονός ότι στο δεξαμενόπλοιο που ανέλαβε αρχικά την απάντληση εντοπίστηκαν λαθραία καύσιμα λέγοντας ότι «ακριβώς αυτό δείχνει ότι εμείς δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, δεν εξαρτόμαστε ούτε καν από σκοπιμότητες- μόλις ανακαλύψαμε ότι υπάρχει αυτό, διατάξαμε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί όλα τα φέρνουμε στο φως».

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως «το υπουργείο κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι -με αποδεικτικά- έχουν πληγεί θα μπορέσουν να αποζημιωθούν», εξηγώντας πως ένας τρόπος απόδειξης των απωλειών για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν (αλιείς, επιχειρηματίες εστίασης, ξενοδόχοι κ.λπ.) είναι η σύγκριση του τρέχοντος κύκλου εργασιών με τον αντίστοιχο περσινό. «Πρόθεση είναι να αποζημιωθούν. Αυτό θα γίνει μέσα από τη διαδικασία των διεθνών αποζημιώσεων από την ασφαλιστική εταιρεία και άλλα διεθνή κεφάλαια, που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις» σημείωσε.

Κουρουμπλής: Το ατύχημα έγινε ξημερώματα Κυριακής στις 10 του μηνός και στις 12 υποβάλαμε αίτημα

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης, νέες εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όσον αφορά τις δηλώσεις της εκπρόσωπου Τύπου του EMSA αναφορικά με τη βοήθεια μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας διαθέτει για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16 πλοία stand by και διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή αιτήματος».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την αργοπορία στην υποβολή του αιτήματος, λέγοντας ότι κάναμε το αίτημα στις 12 Σεπτεμβρίου (την Τρίτη) γιατί τότε φάνηκε ο μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας.

«Το πιο κοντινό πλοίο του EMSA στην Ελλάδα, εκτός από αυτό που ήταν στην Ελλάδα, βρισκόταν στη Μάλτα», εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στις επικρίσεις για ολιγωρία από τις ελληνικές αρχές, σε ότι αφορά την έκκληση για συνδρομή στις προσπάθειες, από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Διαβάστε επίσης: Πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό: Νέες εξηγήσεις από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για το μαζούτ και τη βοήθεια από τον EMSA

Keywords
Τυχαία Θέματα