ΝΔ προς ΔΝΤ: Μακριά από εμάς οποιαδήποτε συνευθύνη


Σηκώνει ψηλά το Reuters τις εκπεφρσμένες επιφυλάξεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρ ώμης για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε. Η Αθήνα έχει δημόσια εκφράσει την πρόθεσή της να περιληφθεί στο ανακοινωθέν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, αναφορά που ορισμένοι εκτιμούν πως θα επιχειρηθεί να το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – ιδίως με το ΔΝΤ- ώστε να πετύχει καλύτερη λύση

στο πιο λεπτό και δύσκολο σημείο, αυτό των εργασιακών. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι ξεχωριστές συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης που διεξάγονται τη στιγμή αυτή βρίσκουν επίσης εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πρακτορείο σε άλλο σημείο της ανταπόκρισης του επισημαίνει ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο στο υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα όμως οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μέσα από τις διαβουλεύσεις για τη Διακήρυξη της Ρώμης.

Το διεθνές πρακτορείο, μάλιστα, επικαλείται διπλωμάτη της ΕΕ ο οποίος είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Αθήνας να κερδίσει επιρροή στις διεθνείς συνομιλίες για το χρέος καθυστερώντας τη Διακήρυξη της Ρώμη, δεν πρόκειται να επιτύχει: «Δεν θα εκβιαστούμε από ένα κράτος μέλος που συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα εντελώς διαφορετικό».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ διαμήνυσε πως η Διακήρυξη της Ρώμης και οι διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση δεν συνδέονται. Ο κ Ζάιμπερτ κάλεσε την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως μοχλό πίεσης για να πετύχει οφέλη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. «Τα δύο θέματα δεν συνδέονται», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα