Τιμωρούν τον Ερντογάν για το πογκρόμ: "Ναι" από Ευρωκοινοβούλιο στο "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων


Μεγάλες και σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, μετά το αδιανότητο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα του την 15η Ιουλίου.

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι είναι στα "κάγκελα", ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του "σουλτάνου" δια του παγώματος των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο

έβγαλε "ναι".

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ μιας μη δεσμευτικής κίνησης, καλώντας την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις να "παγώσουν" τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις.

Ο Ερντογάν ωστόσο δεν πτοείται και "αδειάζει" την ΕΕ. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει την εξουσία για την τελική απόφαση σχετικά με την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

"Ακόμη και αν ληφθεί μια απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μετά από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι νομικά δεσμευτική", τονίζεται.

Το ερώτημα, το οποίο "γεννάται" τώρα, είναι κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, εν μέσω απειλών Ερντογάν για την ακύρωσή της, εάν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί δεν υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα για τη βίζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα