Μουσική Πρωτομαγιά με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου


Η Φιλαρμονική του Βερολίνου, θα δώσει κονσέρτο στο Κάστρο της Πάφου, στην Κύπρο, η οποία είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Από το 1991, κάθε Πρωτομαγιά, η Φιλαρμονική του Βερολίνου

παρουσιάζει το «Κονσέρτο της Ευρώπης». Το κονσέρτο στην Πάφο θα διευθύνει ο σπουδαίος αρχιμουσικούς Mariss Jansons, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής της Βιέννης. Τα εισιτήρια για το κονσέρτο της Πάφου έχουν γίνει ανάρπαστα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την εργατική Πρωτομαγιά, φέτος συμπληρώνονται 92 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της στην Κύπρο, αν και η πρώτη απεργία είχε γίνει το 1895 από εργάτες που άνοιγαν αυλάκια στην Λεμεσό. Ο πρώτος εορτασμός, όταν η Κύπρος ήταν αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου, έγινε με πρωτοβουλία του τότε ΚΚΚ, το οποίο ήταν ο προπομπός του ΑΚΕΛ, και του Εργατικού Κέντρου Λεμεσού.

Το 1929, τέσσερα χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, 5000 εργάτες κατέβηκαν σε απεργία στα μεταλλεία του Αμιάντου με αίτημα την αύξηση των μεροκαμάτων και την ελευθερία τους να αγοράζουν το ψωμί τους από όπου ήθελαν και όχι από τους φούρνους της αμερικανικής εταιρείας του μεταλλείου, που ήταν ακριβό. Πολλοί εργάτες φυλακίστηκαν, άλλοι πλήρωσαν πρόστιμα και 24 εξορίστηκαν από την περιοχή του μεταλλείου και του χωριού, που θεωρούνταν ιδιωτική περιοχή της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα