Μια συναυλία... "Εντός της Κρύπτης"


Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου

Ο τίτλος, "Εντός της Κρύπτης", αινιγματικός. Ο χώρος, η Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, ιδιαίτερος. Όλα μαζί, δημιουργούν μια άκρως ατμοσφαιρική συναυλία με μυστικιστική αύρα που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 28 Ιανουαρίου, από τα Σύνολα Ιέραξ. Για μια ακόμη φορά, το Τρίο Εγχόρδων των γνωστών μουσικών συνόλων και ο ιδρυτής τους, συνθέτης, μουσικός Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος συμπράττουν με τον σολίστ κλασικών κρουστών Πάνο Βασιλονικολό σ’ ένα ιδιαίτερο κονσέρτο.

Με αφορμή λοιπόν τη συγκεκριμένη συναυλία , ο Σωτήρης - Νικόλας

Κάσσος, μίλησε στο pagenews.gr γι' αυτή την πολύ ξεχωριστή ιδέα...

Τι είναι και πώς προέκυψαν τα σύνολα Ιέραξ;
Τα σύνολα αυτά ήταν μια έμπνευση δική μου και των συνεργατών μου με σκοπό την προώθηση της λόγιας μουσικής, την έρευνα πάνω σ’ αυτή αλλά και την προστασία των μουσικών και του κοινού, καθώς αισθανόμαστε την ευθύνη αυτή. Είναι σημαντικό σήμερα, στο κατώφλι της αλλαγής, να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Το τι θα αναγεννηθεί από τις στάχτες είναι πάντοτε στο δικό μας χέρι και με αυτοθυσία θα πρέπει να το στηρίξουμε. Πολλές φορές μπορεί να φαντάζει μάταιο αφού τα αποτελέσματα ίσως θα τα γευτούν οι επόμενες γενιές, αλλά και μόνο αυτό αξίζει σίγουρα τον κόπο. Έτσι δίνουμε με τα διάφορα σύνολα συχνά συναυλίες κλασικής, παλαιάς και σύγχρονης μουσικής με διάφορες θεματολογίες, ώστε να βρισκόμαστε κοντά στον μέσο πολίτη.

Πώς προέκυψε η ιδέα της συγκεκριμένης συναυλίας;
Διανύουμε μια εποχή ενός πολιτιστικού χειμώνα. Αυτή είναι η εποχή της σποράς, η εποχή της προετοιμασίας. Έτσι παρουσιάζουμε το ερευνητικό μας έργο, εντός του ασύλου που μας δίνει η κρύπτη. Διότι ο συμβολισμός της δηλώνει το μέρος όπου κρύβουμε τα μυστικά μας. Στην ησυχία του σκοταδιού μας δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τις σκιές μας. Η τέχνη και η φιλοσοφία εκεί γεννιούνται. Υπάρχει ένα ερευνητικό έργο πάνω στην σύγχρονη λόγια μουσική για την μορφή που θα πάρει τα επόμενα χρόνια, στο οποίο συμμετέχουν ανεξάρτητα συνθέτες και μουσικοί σ’ όλο τον κόσμο. Μ’ αυτό το όραμα συντονίζονται και τα Σύνολα Ιέραξ καθώς και εγώ. Έτσι ένα σύνολο έργων τα οποία αποτελούν δείγματα αυτή της εργασίας δέθηκαν νοηματικά και αποτέλεσαν την βάση για αυτή την συναυλία.

Πώς αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε την συναυλία στον συγκεκριμένο χώρο;
Λόγω της ιδιαίτερης φύσης και της δυναμικής που αποπνέει το είδος της μουσικής που δομούμε, χρειαζόταν και ο ανάλογος χώρος. Εάν αναλογιστούμε το πλήθος των σκέψεων με τις οποίες έχουν φορτιστεί αυτά τα μέρη, τότε ο λόγος αρχίζει και γίνεται κατανοητός. Επίσης, η δύναμη της σιγής σε αυτούς τους χώρους είναι τρομερή. Η φύση αυτή της σιγής είναι σημαντικότατη καθώς αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η μουσική. Στην τέχνη μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι πάντοτε με τον δυισμό της σιγής και του ήχου. Επιτυχία για εμένα είναι όταν τα δυο αντίθετα αυτά γίνουν ένα. Τότε ναι, έχουμε ανώτερη μουσική. Διότι είναι εύκολο να καλύψει κάποιος την σιγή με μουσική, αλλά το να κάνει τις δυο αντίθετες αυτές φύσεις να εργαστούν μαζί είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες για την παραχώρηση της εκκλησίας; (δεδομένων των κωλυμάτων με το κράτος για άδειες σε ορθόδοξες εκκλησίες)
Ακριβώς επειδή πρόκειται για ευαγγελική εκκλησία, όλα κύλησαν ομαλά χωρίς καμία δυσκολία. Είμαι και προσωπικά ευγνώμων στους ανθρώπους που διαχειρίζονται τον ναό και ιδιαίτερα στον κ. Χρήστο Παρασκευόπουλο, τον κάντορα της εκκλησίας γι’ αυτή την συνεργασία.

Τι θα ακούσει το κοινό που θα έρθει να σας δει;
Το κύριο πλήθος των έργων είναι δικές μου συνθέσεις καθώς και σχέδια πάνω στα οποία εκτελούνται αυτοσχεδιασμοί. Είναι έργα σύγχρονα, απολύτως προσιτά προς τον μέσο ακροατή, καθώς αυτός είναι και ο σκοπός μας. Πιστεύουμε ότι όλα τα είδη της μουσικής θα πρέπει να είναι προσιτά και όχι μόνο η διασκεδαστική αλλά και η λόγια -κλασική όπως συνηθίζεται να την ονομάζουμε- μουσική. Μαζί με το τρίο εγχόρδων, επενδύω και εγώ σε διάφορα μουσικά όργανα, αλλά κυρίως συνεργαζόμαστε γι’ αυτή την συναυλία με τον Πάνο Βασιλονικολό, ο οποίος είναι σολίστ κλασικών κρουστών. Αποτελούσε πάντοτε επιθυμία μου μια συνεργασία μαζί του, καθώς είναι εξαιρετικός άνθρωπος και συνεργάτης, αλλά και διότι θεωρώ τα κρουστά βασικό κομμάτι της σύγχρονης λόγιας μουσικής.

Καταπιάνεστε με ένα είδος μουσικής που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Πόσο δύσκολο είναι αυτό στην χώρα μας;
Θεωρώ πως οι δυσκολίες είναι απλά προκλήσεις. Όλο το εγχείρημα της έρευνας είναι πάντοτε μια πρόκληση. Και αυτό επειδή βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και ανοίγουμε νέους δρόμους. Αυτό απαιτεί μια πολύ καλή γνώση του ήδη γνωστού κόσμου, την οποία την έχουμε και άρα είμαστε πάντοτε αισιόδοξοι πως θα καταλήγουμε κάπου, όπως πάντα άλλωστε κάναμε.

Μετά την συναυλία στην Γερμανική ευαγγελική σχολή, έχετε προγραμματίσει κάποιες άλλες εμφανίσεις;
Είναι ευτυχές πως υπάρχουν προτάσεις και έτσι βρισκόμαστε πάντοτε στην θέση να εξετάζουμε την καλύτερη δυνατή. Σχεδόν κάθε μήνα ανακοινώνουμε τις προσεχείς επόμενες εμφανίσεις μας, κάτι το οποίο αποτελεί και μια έκπληξη πάντοτε. Διατηρούμε έτσι ένα βαθμό ελευθερίας, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομα των συνόλων. Έχουμε πάντα τα φτερά μας έτοιμα για να πετάξουμε εκεί που θέλουμε.

info
Κρουστά: Πάνος Βασιλονικολός
Σύνθεση, άρπα, πνευστά: Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος
Τρίο Εγχόρδων των Συνόλων Ιέραξ
1ο Βιολί: Ίωνας Κουρμπανάς
2ο Βιολί: Κώστας Κακάβας
Τσέλο: Κλεοπάτρα Δαρδάλη
Φιλική συμμετοχή: φωνητικό σύνολο Ηδύφωνο

Πού: Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, Σίνα 66
Πότε: Σάββατο, 28/1 στις 20.30
Είσοδος: € 10, € 6 (φοιτητικό)
Προπώληση: viva.gr, Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης βιβλιοπωλεία και τηλεφωνικά στο 11876.

Keywords
Τυχαία Θέματα