«Μέτωπο» Ρέγκλινγκ - Σόμπλε πιέζει την Αθήνα για το ΔΝΤ


Με τη «γραμμή» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στοιχίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα πως ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το γερμανικό κοινοβούλιο.

«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, αλλά ελπίζουμε και θέλουμε το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό

πρόγραμμα» τόνισε παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος υπενθύμισε ότι «τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε μία επιτυχημένη συνεργασία με το ΔΝΤ», γεγονός το οποίο αντανακλάται στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

«Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τότε στην περίπτωση της Γερμανίας, θα χρειαστεί η έγκριση της Bundestag» έσπευσε να σημειώσει, ερωτηθείς για τη στάση του Βερολίνου.

Ο ίδιος εξήγησε επίσης, πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη, καθώς «δεν διαθέτει πραγματικό πρόβλημα χρηματοδότησης», επισημαίνοντας ωστόσο, πως το ΔΝΤ εκφέρει διαφορετική άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος. «Το ΔΝΤ θέλει γρηγορότερη απόφαση για το χρέος» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, διαβεβαίωσε πως το πρόβλημα έχει λυθεί και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση. «Θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή των μέτρων, κάποια εξ αυτών άμεσα και γρήγορα, ενώ κάποια άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο» διευκρίνισε, καταλήγοντας.

Και η αναφορά της Handelsblatt για νέα μέτρα

Οι δηλώσεις του Ρέγκλινγκ έρχονται σε συνέχεια του κλίματος που δημιούργησε νωρίτερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt πως ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα έφερνε την ακόμα σκληρότερη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα