Μεγάλη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Κίνα


Περισσότερο από 60% μειώθηκαν τα ατυχήματα στους κινεζικούς δρόμους το 2015 συγκριτικά με 12 χρόνια νωρίτερα όταν τέθηκε σε ισχύ η σχετική νομοθεσία για την οδική ασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση που υποβλήθηκε σε 150 βουλευτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο για τη διμηνιαία συνάντησή τους, 188.000 τροχαία ατυχήματα έγιναν πέρυσι στην Κίνα που στοίχισαν τη ζωή σε 58.000 άτομα. Το 2004, ο αριθμός ανήλθε στα 518.000 ατυχήματα, ενώ 107.000 άτομα έχασαν τη

ζωή τους. Συνολικά, το 2015 κυκλοφορούσαν 278 εκατομμύρια οχήματα στους κινεζικούς δρόμους συγκριτικά με 107 εκατομμύρια το 2004.

Η έκθεση βασίστηκε στα πορίσματα της έρευνας της Διαρκούς Επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (NPC) από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, για να αξιολογηθεί πώς εφαρμόστηκε η νομοθεσία για την οδική ασφάλεια και πώς θα πρέπει να βελτιωθεί.

«Σε γενικές γραμμές, η νομοθεσία για την οδική ασφάλεια εφαρμόστηκε καλά» δήλωσε σήμερα ο Γουάνγκ Σενγκτζούν, αντιπρόεδρος της επιτροπής.

Επιπλέον, πέρυσι το ποσοστό των ατυχημάτων που ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ ήταν μειωμένο κατά 46,7% σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, πρόσθεσε. Ο Γουάνγκ, πάντως, προειδοποίησε ότι συνεχίζουν να υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, λόγω της υπερφόρτωσης των οχημάτων, της χρήση παράνομων ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλής ταχύτητας καθώς των επαναλαμβανόμενων παραβάσεων από απρόσεκτους οδηγούς και πεζούς.

Άλλοι λόγοι είναι η ανεπαρκής εφαρμογή της νομοθεσίας και το χαλαρό πλαίσιο ασφάλειας και υποδομών σε κάποιους οδικούς άξονες, δήλωσε ο Γουάνγκ προσθέτοντας ότι πάνω από 1,6 εκατ. χιλιόμετρα δρόμων σε μη αστικές περιοχές της Κίνας – πάνω από το 40% του συνόλου- θεωρούνται ‘επικίνδυνοι’. Παράλληλα, κάλεσε τις αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες να βγουν τα παράνομα οχήματα εκτός δρόμου, να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, να βελτιωθούν οι νόμοι και οι κανονισμοί και να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα