Μάντσεστερ: Η προειδοποίηση του FBI και η ομοιότητα με το Μπατακλάν


Τρεις μήνες πριν ο Σαλμάν Αμπέντι προκαλέσει το μακελειό στο Μάντσεστερ, το FBI είχε προειδοποιήσει τη βρετανική MI5 πως ο 22χρονος σχεδίαζε επίθεση σε βρετανικό έδαφος. Οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας είχαν ενημερώσει πως ο Αμπέντι ήταν μέλος ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους της Βόρειας Αφρικής που είχε έδρα στη βορειοδυτική Αγγλία και ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, ο Αμπέντι φέρεται να συμπεριλήφθηκε σε αμερικανική λίστα υπόπτων για τρομοκρατική

δράση το 2016, όταν περιέπεσε στην αντίληψη των μυστικών υπηρεσιών στη διάρκεια έρευνας για τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Λιβύη. «Στις αρχές του 2017 το FBI είπε στην MI5 ότι ο Αμπέντι ανήκε σε βορειοαφρικανική τρομοκρατική συμμορία που είχε την έδρα της στο Μάντσεστερ και αναζητούσε έναν πολιτικό στόχο στη χώρα», ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κυριακάτικη Mail.

«Η πληροφορία προήλθε απ’ την υποκλοπή των τηλεπικοινωνιών του από Αμερικανούς πράκτορες,οι οποίοι διενεργούσαν έρευνα για τον Αμπέντι από τα μέσα του 2016 αλλά και από πληροφορίες από την Λιβύη, όπου η οικογένειά του σχετιζόταν με τρομοκρατικές ομάδες. Μετά από αυτή την αμερικανική πληροφορία η ΜΙ5 πέρασε από μικροσκόπιο και άλλα μέλη της συμμορίας. Πιστευόταν τότε ότι ο Αμπέντι σχεδίαζε να δολοφονήσει κάποιον πολιτικό. Αλλά δεν προέκυψε κάτι άλλο από την έρευνα αυτή...».

Πλέον και μετά την έντονη κριτική που δέχεται, η ΜΙ5 ξεκινάει έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε τα προειδοποιητικά σήματα για τον 22χρονο καμικάζι. Αξιωματούχοι του Whitehall είπαν ότι η MI5 θα εξετάσει τι συμπεράσματα συνήχθησαν για τον Σαλμάν Αμπέντι πριν την επίθεση της περασμένης Δευτέρας.

Ίδια βόμβα με αυτή στο Μπατακλάν

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει, η βόμβα που χρησιμοποίησε ο Λίβυος μακελάρης ήταν ίδια με εκείνες που σκόρπισαν το θάνατο στο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Η βόμβα αυτή κατασκευάστηκε εκτός Βρετανίας και τα υλικά της είναι εύκολο να βρεθούν στο εμπόριο.

Η Βρετανική αστυνομία ανακρίνει αυτή τη στιγμή 14 υπόπτους μεταξύ των οποίων και τον μεγαλύτερο αδελφό του μακελάρη, τον Ισμαήλ. Νωρίς το πρωί συνελήφθη ένας 23χρονος στο Shoreham-by-Sea, στο δυτικό Σάσεξ, ενώ χθες η αστυνομία προσήαγε άλλα δύο άτομα στο Μάντσεστερ, έναν 19χρονο στην περιοχή Γκόρτον κι έναν 25χρονο στο Ολντ Τράφορντ, ενώ κρατούνται στη Λιβύη ένας άλλος αδελφός του Αμπέντι και ο πατέρας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα