Λένε "ναι" τώρα και σε παράταση του "κόφτη" μετά το 2018!


Με επικοινωνιακούς ελιγμούς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να υποβαθμίσει την υπογραφή της και σε νέα «αφαίμαξη» των συνταξιούχων.

Η Αριστερά «χορεύει» στους ρυθμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καταπατώντας τις άλλοτε «κόκκινες γραμμές», που ανέμιζε, με απώτερο σκοπό την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για το χρέος,

την οποία «βλέπει» ως το «όπλο» της για την παραμονή της στην εξουσία ή για διατήρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια νούμερα, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να «δραπετεύσει» μέσω των πρόωρων εκλογών.

Εκεί που σύσσωμη η κυβέρνηση απέρριπτε το ενδεχόμενο της παράτασης του «κόφτη» και μετά το 2018, τώρα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως το σενάριο αυτό είναι πάνω στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της αναζήτησης μίας συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» και μάλιστα λίγο πριν «κλείσει» το 2016, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει πως η κυβέρνηση συζητά την παράταση του «κόφτη» δαπανών και μετά το 2018, όπου λήγει το πρόγραμμα, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει πάντως ότι η κυβέρνηση απορρίπτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν προτείνει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου και των υφιστάμενων συντάξεων.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του «κόφτη» στις συντάξεις, εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν, όπως προβλέπει η απαντητική επιστολή του ιδίου προς τους θεσμούς, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι αν και έβαλε υπογραφή και σε νέες περικοπές στους συνταξιούχους, ωστόσο αυτές δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, καθώς δεν θα σημειωθούν αποκλείσεις.

«Πριν δημοσιευθεί η επιστολή, έγινε επίσημα ξεκάθαρο ότι όντως θα περικοπούν συντάξεις στην περίπτωση που δεν φτάσουμε τον στόχο του +0,5% για το 2016 και ότι, αφετέρου θεωρούμε αυτή ν την εκδοχή εξαιρετικά απίθανη. Το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Πάντως εάν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για τους συνταξιούχους είτε για ανέργους είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να θεωρεί αυτό η ΝΔ “εξευτελιστικό”(παρεμπιπτόντως, είναι κρίμα για ένα νέο πολιτικό, όπως ο Βασίλης Κικίλιας να καταφεύγει στη χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών) ή, από την άλλη άλλη μεριά να ψηφίζω “παρών” σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα», τονίζει.

Ο ΥΠΟΙΚ "ξορκίζει" και την εκλολογία, λέγοντας πως «δεν σκεφτόμαστε εκλογές αλλά πως θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα χτίσουν πάνω στη βελτίωση της οικονομίας τα δύο τελευταία τρίμηνα και που τις ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση».

"Σε κάθε περίπτωση, παρατηρώ μια αντινομία στους ισχυρισμούς του ΔΝΤ. Όπως λέει ο Οξφορδιανός φιλόσοφος Austin για τη δομή κάποιων επιχειρηματών: Υπάρχει το σημείο που το λές (“δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα”) και το σημείο που το παίρνεις πίσω (πάρτε μέτρα, καλού κακού, 4,2 δισ. ευρώ!)", επισημαίνει.

Ο υπουργός είναι επικριτικός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστοχίες στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του όσο και ως προς την αποφασιστικότητά του να πιέσει για τη μείωση του ελληνικού χρέους. «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους πιο πολύ συζητιέται παρά παρατηρείται στην πράξη», λέει ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα