Λεμονής για Καπίνο: «Τα πάντα είναι στο χέρι του»


Από τον Στέφανο Καπίνο και την παρουσία του στις προπονήσεις εξαρτάται το μέλλον του και η παρουσία του και πάλι στην αρχική 11άδα του Ολυμπιακού. Αυτό ανέφερε ο Τάκης Λεμονής ο οποίος επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα τον έχει και πάλι στη διάθεσή του, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι μπορεί να προπονηθεί και να δείξει και πάλι «αυτό που πραγματικά αξίζει».

«Εντάξει είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε και με τον πρόεδρο και με τον Στέφανο. Πρέπει να

καταλάβει πως είναι παίκτης του Ολυμπιακού. Εμείς θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους παίκτες στην ομάδα και ειδικά μετά την εμφάνιση του Προτό αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί διαθέτουμε δυο πολύ καλούς τερματοφύλακες. Είναι στο χέρι του να προπονηθεί καλά και να δείξει αυτό που πραγματικά μπορεί, γιατί είναι ένας πολύ καλός γκολκίπερ», ανέφερε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τάκη Λεμονή στη Nova:

-Για την τέταρτη επιστροφή του στον πάγκο του Ολυμπιακού και για το γεγονός πως η διάθεσή του δείχνει πως είναι η πρώτη του φορά.

Πάνω απ' όλα αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως έχω πολύ μεγάλη όρεξη γι' αυτή τη δουλειά. Όπως έχω πει και παλιότερα, όταν είμαι στον Ολυμπιακό πολλαπλασιάζεται επί εκατό αυτή η όρεξη.

-Τι σημαίνει για εσάς ο Ολυμπιακός;

Το καταλαβαίνετε πως είμαι από μικρό παιδί εδώ και σαν ποδοσφαιριστής. Είναι η ομάδα που μεγάλωσα, που αγάπησα...Έχω περάσει σχεδόν την μισή ζωή μου εδώ μέσα.

-Εκεί οφείλεται και το τρομερό "δέσιμο" με τον κόσμο του Ολυμπιακού;

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι επαγγελματικό αλλά είναι πολύ σημαντικό, γιατί πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεις και παίκτες με μεγάλη διάρκεια σε μια ομάδα και γενικά ανθρώπους. Αλλάζουν πολύ γρήγορα ιδιαίτερα τα ρόστερ των ομάδων.

Είναι σημαντικό για τον κόσμο να αισθάνεται ό, τι είναι και ένας δικός του άνθρωπος, ένας πολύ κοντινός του άνθρωπος μέσα στην ομάδα.

-Είχατε πει, κατά την αναχώρηση της ομάδας για το Τορίνο, πως είχατε παρακολουθήσει τον πρώτο αγώνα της Γιουβέντους. Νιώθατε έτοιμος για τον αγώνα;

Απλά είχα παρακολουθήσει τον αγώνα. Μου αρέσει να βλέπω τα ξένα παιχνίδια και το μυαλό μου πήγαινε εκεί. Στο τι θα έκανα εγώ απέναντι σε μια τέτοια ομάδα. Φιλολογικά τελείως, δεν υπήρχε κάτι. Όταν έγινε η κουβέντα, το τηλέφωνο για να επιστρέψω σίγουρα εκεί πήγε το μυαλό μου γιατί τα χρονικά περιθώρια ήταν πάρα πολύ μικρά.

-Πρέπει να μιλήσατε πολύ με τους παίκτες, γιατί όντως τα περιθώρια ήταν πολύ μικρά;

Κατ' αρχάς έχουμε έναν πολύ καλό τρόπο λειτουργίας, εδώ στο Ρέντη. Ήταν έτοιμα τα πάντα, όσον αφορά το παιχνίδι της Γιουβέντους, είχε γίνει πολύ καλή δουλειά στο σκάουτινγκ. Οπότε κάθισα, ούτε κι εγώ ξέρω πόσες ώρες με τους συνεργάτες μου, να δούμε τι γίνεται με την Γιουβέντους. Ήταν σημαντικό αυτό γιατί δεν χρειάστηκε να ξοδέψω πολλές ώρες εγώ, για να συλλέξω τα στοιχεία για την Γιουβέντους.

Έτσι κι αλλιώς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα, γιατί βλέπεις συνέχεια αγώνες αυτών των ομάδων. Από εκεί και πέρα έπρεπε να σκεφτούμε κι εμείς τι καλό έχουμε σαν ομάδα και τι δυσκολίες μπορούμε να βάλουμε στην Γιουβέντους. Ήταν ένα κομμάτι που δουλέψανε αρκετά καλά τα παιδιά. Κατανόησαν, και πρέπει να πούμε και κάτι άλλο για να το καταλάβει ο κόσμος. Είναι πολύ πιο εύκολο να στήσεις μια ομάδα για να αμυνθεί και να παίξει με αντεπιθέσεις. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το δημιουργικό. Γι' αυτό κι εγώ προσπαθώ να "προσγειώσω" τους πάντες πως αυτό το παιχνίδι είναι παρελθόν. Κάναμε μια καλή προσπάθεια, αλλά έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολη συνέχεια, γιατί πρέπει, αυτό έχω παρακολουθήσει από τα παιχνίδια του Ολυμπιακού, να δουλέψουμε αρκετά στο πως θα δημιουργήσουμε φάσεις και πως θα σκοράρουμε περισσότερο σαν ομάδα. Αυτό είναι το δημιουργικό κομμάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο και θέλει πολλή περισσότερη δουλειά.

-Το λέτε αυτό γιατί στο ελληνικό πρωτάθλημα θα αντιμετωπίσετε ομάδες που θα αμύνονται μαζικά και θα πρέπει να βρείτε τρόπους να δημιουργήσετε ρήγματα σε κλειστές άμυνες;

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, κακά τα ψέματα, Υπάρχει μια τεράστια διαφορά, ιδιαίτερα του ρυθμού στα ευρωπαϊκά ματς σε αυτά του Champions League σε σύγκριση με τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. 'Αρα παίκτες οι οποίοι ενδεχομένως εδώ να μπορούν να τα καταφέρουν αρκετά καλά, στην Ευρώπη να δυσκολεύονται περισσότερο. Είναι πολύ φυσιολογικό γιατί δεν έχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα για να πούμε πως σχεδόν οι διαφορές είναι λίγες. Αν πάρουμε την Premier League ή την Serie A ή το ισπανικό πρωτάθλημα δεν είναι τεράστιες οι διαφορές τους με το Chαmpions League με τα πρωταθλήματα αυτά. Σε εμάς υπάρχει αυτή η δυσκολία.

-Πόσο έχει αλλάξει η ομάδα σε σχέση με αυτή που αφήσατε πριν από λίγους μήνες; Γιατί δείχνει να έχει καλύτερο και πιο ποιοτικό ρόστερ σε σχέση με πέρυσι το οποίο δεν διαχειρίστηκε αποτελεσματικά ο προκάτοχός σας.

Δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Το ρόστερ είναι πιο ποιοτικό, ίσως σε ένα, δυο πράγματα θα ήθελα να έχω κάτι διαφορετικό, αλλά για όνομα του Θεού...

-Θα μας τα πείτε αυτά τα δύο;

Όχι.

Είναι πολύ σημαντικό πως με μιάμιση προπόνηση και με αρκετές παρατηρήσεις στην ανάλυση των αντιπάλων, οι παίκτες κατάφεραν και παρουσίασαν ένα συμπαγές σύνολο, πράγμα που δεν το είχαμε δει.
Είναι ενδεικτικό πως οι παίκτες αυτοί κατανοούν αρκετά εύκολα κάποια πράγματα, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Η ποιότητα που λέμε δεν είναι μόνο αν ντριμπλάρει καλά ένας παίκτης ή αν πασάρει καλά. Ο καλός παίκτης φαίνεται και σε αυτά τα πράγματα. Στο πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις που δημιουργούνται.

-Δεν νομίζω πως περίμεναν πολλοί πως στον αγώνα της Τετάρτης θα ξεκινούσατε τον Νικολάου στο βασικό σχήμα.

Εμένα με βοήθησε πολύ το γεγονός πως τον ήξερα και γνώριζα τα χαρακτηριστικά του.

-Είναι πιο έτοιμος από πέρυσι;

Ναι, βεβαίως

Όταν τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα, υπήρχε η πιθανότητα να μείνω στην ομάδα υπήρχε η πιθανότητα να φύγω, αλλά μέσα στο μυαλό μου καταλαβαίνετε πως εγώ δούλευα σαν να έμενα στην ομάδα. Ο Νικολάου ήταν ένα από τα παιδία που είχα σκεφτεί πολύ σοβαρά πως σε αυτή την σεζόν θα έπρεπε να πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Τώρα ήρθαν οι καταστάσεις έτσι, γιατί στο μυαλό είχα τον Ρομαό πιο μπροστά στην φυσική του θέση, άρα γατί όχι. Έτσι κι αλλιώς στην κουβέντα που κάναμε πριν το ματς, μίλησα και με τον Νικολάου και με τον Κούτρη, πως οι αγώνες αυτοί είναι οι πιο ωραίοι για έναν ποδοσφαιριστή. Το μόνο που τους είπα είναι να μην έχουν κανένα άγχος, δεν τους είπα πως είναι το ίδιο πράγμα με την προπόνηση δεν είμαι τρελός, αλλά δεν υπάρχει λόγος να έχουν άγχος και απ' ότι είδαμε όλοι τα κατάφεραν αρκετά καλά και τα δυο παιδιά.

-Είναι σαφές πως υπολογίζετε όλους τους παίκτες της ομάδας....

Καταλαβαίνω την ερώτηση. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν δείτε τα ματς που έχουμε, αρχής γενομένης μετά την διακοπή, με τον Πανιώνιο θα καταλάβετε ότι εκ των πραγμάτων δεν γίνεται να μην υπολογίζω σε όλους τους παίκτες. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα όλες οι ομάδες θα είχαν ένα ρόστερ γύρω στα 20 άτομα και να υπολόγιζαν περισσότερο σε 13-14 από αυτά. Όμως η σειρά των αγώνων είναι τέτοια που θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές και τον εαυτό τους και την ομάδα και να παρουσιάσουν το καλύτερο πρόσωπο. Δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορούμε να αφήσουμε παίκτες μακριά.

-Από εχθές έχετε μαζί σας και τον Στέφανο Καπίνο, σε μια περίπτωση που θυμίζει μια ανάλογη με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο πριν από χρόνια, Εσείς ήσασταν και τότε στον πάγκο και ουσιαστικά επανεκκινήσατε την καριέρα του και έμεινε πολλά χρόνια στην ομάδα.

Εντάξει είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε και με τον πρόεδρο και με τον Στέφανο. Πρέπει να καταλάβει πως είναι παίκτης του Ολυμπιακού. Εμείς θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους παίκτες στην ομάδα και ειδικά μετά την εμφάνιση του Προτό αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί διαθέτουμε δυο πολύ καλούς τερματοφύλακες. Είναι στο χέρι του να προπονηθεί καλά και να δείξει αυτό που πραγματικά μπορεί, γιατί είναι ένας πολύ καλός γκολκίπερ.

-Έχετε μπροστά σας τον αγώνα με τον Ατρόμητο και είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό αγώνα.

Όπως είπα υπολογίζουμε όλους τους παίκτες. Σίγουρα είναι πολύ νωρίς και για εμένα, γιατί πέρα από το τεχνικό κομμάτι αφού ξέρω τους παίκτες και τα χαρακτηριστικά τους, παράλληλα όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Μαθαίνω σιγά σιγά τους νέους παίκτες, τους παλιούς τους ήξερα. Θα ήθελα, βέβαια να σταθώ στον Ατρόμητο γιατί από εχθές το απόγευμα μετά την προπόνηση έχω παρακολουθήσει αγώνες του. Πριν έρθω εδώ πάλι με τους συνεργάτες μου έβλεπα αγώνες και σαν ομάδα μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση. Είναι ίσως, και αυτό τόνισα στους συνεργάτες μου, το καλύτερο ρόστερ που είχε ο Ατρόμητος τα τελευταία χρόνια. Επίσης είναι μια πολύ ωραία ομάδα για να την παρακολουθήσεις. Το ματς είναι πολύ δύσκολο για μας και πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να παίξουμε πάνω απ' όλα με μυαλό απέναντι σε αυτή την ομάδα. Είμαι αισιόδοξος, έτσι όπως βλέπω τους παίκτες μας, πως θα τα καταφέρουμε.

-Πώς περιμένετε την επιστροφή σας στο γήπεδο Καραϊσκάκη;

Είναι πολύ γρήγορο το διάστημα που ήμουν και πάλι στην ομάδα, οπότε αισθάνομαι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Δεν έχω χρόνο να τα σκεφτώ αυτά, γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πρέπει και εμείς γρήγορα να προσαρμοστούμε στις ανάγκες τόσο του πρωταθλήματος όσο και της Ευρώπης. Αυτό που είναι σημαντικό, πιστεύω, είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι πολλές φορές πρέπει να συμμετέχει κι αυτός στο κομμάτι της τακτικής. Θα έχουμε παιχνίδια κόντρα σε ομάδες με κλειστές άμυνες, που θα χρειαστούμε πολύ υπομονή για να διασπάσουμε αυτές τις άμυνες και καμιά φορά το είχα νιώσει κι εγώ σαν ποδοσφαιριστής στο Καραϊσκάκη, ο κόσμος πιέζει πάρα πολύ ώστε να κάνεις κάθε λεπτό και επίθεση. Εγώ θα προτιμήσω σε κάθε ημίχρονο να κάνουμε 15 καλές επιθέσεις αντί για 30, αλλά να είναι πραγματικά καλές. Θέλουμε και ο κόσμος πραγματικά να μας βοηθήσει, να έχει υπομονή γιατί αν είδατε τα στατιστικά του αγώνα με την Γιουβέντους, ο Κιέλινι με τον Μπαρτζάλι είχαν 190-200 πάσες. Είναι τεράστιο νούμερο, αλλά ήταν πάσες χωρίς ουσία γιατί εμείς το επιζητήσαμε αυτό. Αλλά στο γήπεδο υπήρχε υπομονή από τον κόσμο της Γιουβέντους. Αυτό περιμένουμε κι εμείς γιατί η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να ανέβουμε γρήγορα εκεί που θέλουμε να είμαστε και ο κόσμος θα είναι κοντά μας με αυτόν τον τρόπο και θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.

-Η ομάδα διαθέτει τέσσερις επιθετικούς, άρα είναι πολυ πιθανό να δούμε και κάτι διαφορετικό; Ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια;

Στην συζήτηση που είχα με τους παίκτες πριν από τον αγώνα με την Γιουβέντους, για το πως θα παίξουμε, όπως καταλαβαίνετε τους παρουσιάζουμε στον πίνακα 11 παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις.
Το 4-2-3-1 μπορεί να είναι 4-3-3, μπορεί να είναι 4-5-1 δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία έχει το στυλ παιχνιδιού που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Σίγουρα, μπορείνα υπάρξουν παιχνίδια που να χρειαστεί να παίξουμε με δυο επιθετικούς, αλλά δεν μπορώ να μπω και σε μια λογική άμεσα και ξαφνικά να κάνω τόσο μεγάλες αλλαγές. Γιατί εκεί πλέον πάμε σε μεγάλες αλλαγές σε πράγματα που έχουν δουλέψει οι παίκτες. Χρειαζόμαστε χρόνο δουλειάς, γιατί εμείς οι προπονητές καλά τα λέμε πριν τον αγώνα για το πως θα παίξουμε, αλλά μπορεί να έρθει ένας διαιτητής και στο πέμπτο λεπτό να έχεις μια κόκκινη κάρτα. Έχεις δουλέψει όλη την εβδομάδα ένα συγκεκριμένο σύστημα και πλέον πρέπει αν παίξεις με 10 παίκτες. Αυτό είναι κάτι που στην δουλειά μας επάνω πρέπει να το λάβουμε υπ' όψη. Η δουλειά μας είναι να ετοιμάζουμε τους παίκτες να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κατάσταση υπάρχει στο γήπεδο κατάλληλα.

Γιατί σε αυτή τη περίπτωση δεν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, κάτι πρέπει να κάνουμε. Οπότε είναι καλό εμείς να προετοιμάσουμε τους παίκτες για πάρα πολλά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, να τα έχουν κατανοήσει ώστε αυτόματα να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και όχι να φωνάζει ο προπονητής από τον πάγκο, πήγαινε εκεί, έλα εδώ. Γι' αυτό λέμε πως είναι καλό να μένουμε πολλά χρόνια σε μια ομάδα για να δουλεύουμε όλα αυτά τα πράγματα.

-Ποια είναι η κατάσταση με τους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας; Ο Ένγκελς είναι τιμωρημένος, ο Μποτία μόλις επέστρεψε και τι γίνεται με τον Βούκοβιτς;

Ο Βούκοβιτς θα κάνει μια μέρα ακόμα ατομικό και μετά θα μπεισε ρυθμούς. Προσπαθούμε να μην έχει την επιβάρυνση της Εθνικής ομάδας και ό ίδιος δεν θέλει να πάει, επιθυμεί να μείνει εδώ το διάστημα αυτό που μπορεί να δουλέψει για να είναι απόλυτα έτοιμος όταν αρχίσει και πάλι το πρωτάθλημα. Σίγουρα δεν θα παίξει στον αγώνα με τον Ατρόμητο, ούτε κάν το συζητάμε αυτό. Ο Μποτία έχει μπει σε κανονικούς ρυθμούς και είναι από τους παίκτες που υπολογίζεται σοβαρά για την συνέχεια.

-Θα μπορούσε ο Μποτία να παίξει και στο Τορίνο. Αλήθεια πως νιώθετε που δεν προλάβατε να κάνετε την διπλή αλλαγή;

Εκεί δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις τρόπο να αλλάξεις την κατάσταση. Τελειώνει εκείνη την στιγμή αυτό. Το γκολ είναι μια ψυχρολουσία,, αλλά με διάρκεια 1-2 δευτερόλεπτα, μετά λες τι μπορώ να κάνω για να γυρίσω την κατάσταση.

Keywords
παντα, χερι, λεμονης, champions league, premier league, serie a, για μας, ολυμπιακος, εμφάνιση, nova, σημαίνει, οφείλεται, league, στυλ, συγκεκριμένο, γκολ, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, η ζωη ειναι ωραια, τι σημαινει, δουλεια, θεμα, καριερα, κοντρα, οψη, παιχνιδια, τηλεφωνο, φυσικη, ψεματα, αγχος, αγωνες, ανθρωπος, απλα, ατρομητος, βρειτε, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δεδομενο, διαστημα, δειτε, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, ενγκελς, εμφάνιση, επρεπε, ευρωπη, ζωη, ζωη μου, ιδιο, υπομονη, θυμιζει, ημιχρονο, ισπανικο, ισπανικο πρωταθλημα, μακρια, μικρο, μπορεις, μυαλο, ομαδα, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, παιδι, παιδια, παμε, ποδοσφαιρο, πηγαινε, ποιοτητα, ρεντη, ρολο, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, στυλ, τι ειναι, τορινο, φορα, χερια ψηλα, χρονικα, ωρες, για μας, ιδιαιτερα, κομματι, league, μεινει, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, premier league, serie a, σημαίνει, τρελος, θελω να, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα