Λαζαρίδης: Εκλογές χθες


"Οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Τους ακούμε κιόλας να μιλούν για 4ο μνημόνιο. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ζητάμε εκλογές... χθες;", τονίζει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λαζαρίδης λέει

πως κάθε μέρα η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στην κάλπη στο παρελθόν.

"Σε αυτήν την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Δεν πρέπει να μας διχάζει το χθες. Πρέπει να μας ενώσει το αύριο. Οι πολίτες δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν υποσχέσεις που καταρρέουν την επόμενη των εκλογών. Ζητούν την αλήθεια και ένα ρεαλιστικό σχέδιο που να ζωντανεύει τις χαμένες προσδοκίες τους. Αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττουμε", υπογραμμίζει.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αναφέρει: "Αισθάνομαι ότι και πάλι ζούμε μια επανάληψη της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης Τσίπρα- Βαρουφάκη". Ο κ. Λαζαρίδης παράλληλα εξηγεί γιατί πιστεύει πώς οι δανειστές θα κάνουν δεκτό το αίτημα της ΝΔ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τέλος, για πρώτη φορά μετά τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ, υπογραμμίζει τη στάση της ΝΔ. "Βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας, που προκάλεσε ο κ. Παππάς", τονίζει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ στον Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακοτρείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Ζητάτε επίμονα εκλογές, αλλά δεν έχει περάσει παρά μόλις ένας χρόνος και κάτι από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Μήπως οι κάλπες δεν θα βοηθούσαν σε αυτή τη χρονική συγκυρία την προσπάθεια που κάνει η χώρα;

Απ. Το αντίθετο, κύριε Αρμένη. Σήμερα, η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης. Χρειάζεται εκλογές. Τo κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι τεράστιο. Όσο παραμένει τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα μας. Αυτός -και όχι το κομματικό συμφέρον- είναι ο λόγος που επιβάλλει εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Ξέρουμε άλλωστε -και το διαπιστώνουν πλέον όλοι οι πολίτες- ότι κάθε μέρα που περνά, διευρύνεται η απήχηση της πρότασης του κ. Μητσοτάκη για μία Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες. Ξέρουμε ότι, μέρα με τη μέρα, αυξάνεται η δύναμή μας στην κοινωνία και μεγαλώνει το προβάδισμά μας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ξεκάθαρα πως όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο πιο μεγάλη θα είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ο τόπος, όμως, δεν μπορεί να περιμένει. Η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να περιμένει. Δεν είναι το κομματικό, αλλά το εθνικό συμφέρον που καθοδηγεί υπεύθυνα κόμματα και υπεύθυνους ηγέτες. Κάτι που έχει αποδείξει η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που την ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Ερ. Μιλάτε συνεχώς για προβάδισμα της ΝΔ με βάση τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο δεν σας απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια τέτοιες μετρήσεις έπεσαν έξω;

Απ. Δεν χρειαζόμαστε καμία δημοσκόπηση για να καταλάβουμε ότι έχουμε ρεύμα στην κοινωνία. Στην αγορά, στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια. Οι πολίτες που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εγκαταλείπουν μαζικά και οριστικά. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω δυο λόγια για αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, κουρασμένοι από την κρίση και τα υπαρκτά προβλήματα. Φαντάζονταν ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Διαπίστωσαν, όμως, στην πράξη ότι μπορούν να γίνουν χειρότερα. Πρέπει, όμως, να μην μείνουν στην απογοήτευση και στην αγανάκτηση. Τους καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να δημιουργήσουμε μία πραγματική σχέση εμπιστοσύνης. Δεν έχει πλέον καμιά σημασία τι έχουν ψηφίσει τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτήν την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Δεν πρέπει να μας διχάζει το χθες. Πρέπει να μας ενώσει το αύριο. Οι πολίτες δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν υποσχέσεις που καταρρέουν την επόμενη των εκλογών. Ζητούν την αλήθεια και ένα ρεαλιστικό σχέδιο που να ζωντανεύει τις χαμένες προσδοκίες τους. Αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττουμε.

Ερ. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου να επιταχύνουν τους ρυθμούς και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι την 5η Δεκεμβρίου. Φαντάζομαι θεωρείτε ότι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Γιατί;

Απ. Η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου μας οδήγησε σε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που από την υπερφορολόγηση έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 5.000 ευρώ το χρόνο σε κάθε νοικοκυριό. Μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει περίπου, τους 15 από τους 36 μήνες του τριετούς προγράμματος. Η κυβέρνηση έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση με ένα χρόνο καθυστέρηση. Οι καθυστερήσεις αυτές κοστίζουν στην οικονομία, στους πολίτες. Και κοστίζουν καθώς στο τέλος και κάτω από την πίεση να κλείσει η αξιολόγηση για να πάρουμε τη δόση τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρά. Αισθάνομαι, κύριε Αρμένη, ότι και πάλι ζούμε μια επανάληψη της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης Τσίπρα- Βαρουφάκη. Οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Τους ακούμε κιόλας να μιλούν για 4ο μνημόνιο. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ζητάμε εκλογές... χθες;

Ερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά συνεχώς για τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί να δεχθούν κάτι τέτοιο οι δανειστές μας και γιατί, ακόμα και αν το δεχτούν, να πιστέψουμε ότι θα τηρήσουν τον λόγο τους δεδομένου ότι στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει;

Απ. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υποχρέωση που αναλαμβάνουμε εμείς απέναντι στους εταίρους μας. Από τη στιγμή επομένως που θα συμφωνήσουν σε πιο χαμηλά πλεονάσματα δεν θα υπάρχει ζήτημα μη τήρησης του λόγου τους, όπως πράγματι συνέβη με το χρέος. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η χώρα δεν μπορεί να παράγει, για πολλά χρόνια, πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για τα οποία έχει δεσμευτεί αυτή η κυβέρνηση. Γι' αυτό ακριβώς πρώτη η Νέα Δημοκρατία -και ακολούθησε η κυβέρνηση- ζήτησε να υπάρξει, μαζί με τη ρύθμιση του χρέους, μια νέα συμφωνία που θα περιορίζει την υποχρέωσή μας για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% -που είναι για το 2018 και μετά- στο 2% του ΑΕΠ. Αυτό θα δώσει στη χώρα δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να υπάρξει ακόμη πιο δραστική μείωση των φόρων, να ενισχυθεί ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος και να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, είναι απόφασή μας να επισπεύσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του 4%. Στόχος μας είναι να έχουμε, το ταχύτερο δυνατό, νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας. Και βέβαια, αυξημένα έσοδα μέσα από μία πίτα που θα μεγαλώνει. Γι' αυτό, λοιπόν, μιλούμε για το «2+4». Πλεονάσματα 2% και ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ. Αποδεικνύοντας συνέπεια, αξιοπιστία και στοχοπροσήλωση, μπορούμε να πείσουμε τους δανειστές μας. Και αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτε από αυτά τα αναγκαία πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ερ. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει επίσης συνεχώς για ένα «δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν θα μας επιβάλει κανείς και θα προβλέπει μείωση φόρων και δαπανών». Πρώτον, γιατί να δεχτούν οι δανειστές μείωση φόρων -θυμίζω ότι και επί των ημερών σας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έγινε μονομερώς- και δεύτερον, όταν μιλάτε για μείωση δαπανών τι εννοείτε; Γιατί από την κυβέρνηση σάς κατηγορούν ότι στο μυαλό σας έχετε απολύσεις...

Απ. Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι απολύσεις αποκλείονται. Μπορεί να ανησυχεί μόνο όποιος «έκλεψε» τη θέση κάποιου άλλου με πλαστά πιστοποιητικά και όποιος αποδεικνύεται μπλεγμένος σε υποθέσεις διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά τους φόρους, οι εταίροι μας έχουν πει πολλές φορές ότι η αύξησή τους ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και όχι δική τους απαίτηση. Μπορούμε, συνεπώς να αλλάξουμε -όπως ακριβώς εξήγγειλε με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος- το μείγμα της σημερινής δημοσιονομικής πολιτικής. Εφαρμόζοντας τις συγκεκριμένες, μετρημένες και κοστολογημένες μειώσεις φόρων. Και βέβαια κάνοντας πράξη το σχέδιο που αφορά στη μείωση των δαπανών. Όχι βέβαια με απολύσεις. Πώς; Να τηρούν οι ΔΕΚΟ τους προϋπολογισμούς και όχι να τους εκτροχιάζουν, όπως συμβαίνει στις μεταφορές και τα ταχυδρομεία. Ξέρετε ποιος είναι ο εκτροχιασμός στο εννιάμηνο για τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης; 214.000.000 ευρώ. Ξέρετε ποια είναι η αύξηση των μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο το εννιάμηνο; 146.000.000 ευρώ. Αυτά είναι, περίπου, 400.000.000 ευρώ.

Ερ. Να έρθω στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μετά από 6 διασκέψεις των προέδρων της Βουλής επιτεύχθηκε η συγκρότηση ΕΣΡ. Η κυβέρνηση σας κατηγόρησε το τελευταίο διάστημα ότι εσκεμμένα δεν συναινούσατε για να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σας κατηγορεί επίσης ότι στη δική σας πρόταση νόμου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον αριθμό των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια. Τι απαντάτε;

Απ. Με την αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας απετράπη το επιχειρούμενο «μιντιακό» πραξικόπημα. Απετράπη το «μαύρο» στην ενημέρωση, που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς και θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Παππάς που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη- παρωδία και ένα διαγωνισμό- φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιό της να ελέγξει τα ΜΜΕ, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική, καθώς έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά». Με τη συμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει και καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας, που προκάλεσε ο κ. Παππάς.

Ερ. Σήμερα διεξάγεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, ο Μαραθώνιος της Αθήνας. Όλοι γνωρίζουν ότι πάντα τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου είναι και τα πιο δύσκολα. Αν παρομοιάζαμε την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση με έναν μαραθώνιο, πού θα λέγατε ότι βρισκόμαστε τώρα. Στα πρώτα μέτρα ή στα τελευταία;

Απ. Στα τέλη του 2014, η Ελλάδα ήταν στην τελική ευθεία για την έξοδό της από την κρίση. Είχε περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης που προβλεπόταν να αυξηθούν σημαντικά το 2015 και το 2016. Δυστυχώς για τη χώρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή, μεσολάβησε το πολιτικό και οικονομικό έγκλημα που διέπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με πρωταγωνιστές τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Ύστερα από μια δήθεν περήφανη διαπραγμάτευση, έκλεισαν τις τράπεζες, επέβαλαν capital controls και υπέγραψαν ένα τρίτο, αχρείαστο και πιο επώδυνο Μνημόνιο. Εκεί που η χώρα τελείωνε τον μαραθώνιο, εκεί που πήγαινε να τερματίσει, της έκοψαν τα πόδια. Και αυτό δεν ήταν λάθος. Ήταν επιλογή τους.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, νεα δημοκρατια, capital controls, μνημονιο, συριζα, ΕΣΡ, λύση, νέα, δημοσκοπηση, καμμενος, χρεος, αεπ, ΦΠΑ, ΔΕΘ, ΔΕΚΟ, βουλη, αυθαιρετα, μμε, αθηνα, ελλαδα, τσιπρας, τραπεζες, capital, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, μιλα, φπα στην εστιαση, αεπ, δημοκρατια, ηττα, θεμα, μμε, οικονομια, πιεση, προγραμμα, ψεματα, capital, αγορα, αυξηση, ανεργια, απηχηση, γεγονος, γινονται, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δωσει, εγινε, εγχειρημα, ευρω, υπαρχει, ενημερωση, επενδυσεις, εσκεμμενα, εστιαση, ζημια, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, λαθος, λύση, λογια, λογο, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μυαλο, νεες θεσεις εργασιας, νεες επιχειρησεις, νικη, νικο, νοικοκυριο, ξερετε, παντα, ουσιαστικα, πηγαινε, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρευμα, ρυθμιση, σχεδια, σχεδιο, φιασκο, φορα, χειροτερα, χρονος, κωνσταντινος, ευθεια, εθνικο, ηγετες, χωρα, μελετη, ποδια, θεσεις
Τυχαία Θέματα