Κρυογενετική: "Επένδυση" στην ελπίδα


"Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία..." κι αν αυτό αποτελούσε το άλλοθι για να κάνεις ότι σου έρθει... έχει έρθει πια η ώρα που η επιστήμη είναι πολύ κοντά στο να το αναιρέσει!

Μου ήρθαν στο μυαλό άπειρες ταινίες επιστημονικής φαντασία και για λίγο... "πάγωσα" διαβάζοντας ότι μια 14χρονη καρκινοπαθής "κατέψυξε" το σώμα της κρυογενετικά, ελπίζοντας πως κάποτε η επιστήμη θα θεραπεύει τον καρκίνο και έτσι θα μπορέσει να ζήσει ξανά υγιής!

Ναι είναι αλήθεια, 3 ινστιτούτα κρυογενετικής, τα δύο στην Αμερική και ένα στην Ρωσία,

αναλαμβάνουν την διαδικασία για όποιον το θελήσει!

Πως λειτουργεί;

Αρχικά πρέπει να επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ασθενούς. Έπειτα τον βάζουν σε πάγο για να πέσει η θερμοκρασία του σώματος, αντικαθιστούν το αίμα με αντιψυκτικό υγρό και σε αυτό το σημείο μεταφέρεται στα κατάλληλα ινστιτούτα. Εκεί σε ειδικό sleeping bag, γίνεται με άζωτο η πρώτη κατάψυξη στους -110 βαθμούς Κελσίου και μετά από 2 εβδομάδες προχωράνε στους -196 όπου είναι και η τελική θερμοκρασία αποθήκευσης.

Τέλος μεταφέρουν το σώμα σε ειδικές δεξαμενές με υγρό άζωτο και... κύριος οίδε (αν είναι δοκιμή μια τέτοια έκφραση...!) για τη συνέχεια.

Το ίδιο λέει μπορεί να γίνει μόνο με το κεφάλι του ασθενούς διότι ίσως αργότερα κάποιο σώμα μπορέσει να αντικαταστήσει το παλιό στην περίπτωση που υπάρχουν φθορές στη λειτουργία οργάνων. Ακόμα δεν ξέρουν να "ξεπαγώσουν" κάποιον αλλά πιστεύουν ότι σύντομα θα είναι εφικτό καθώς πειράματα σε ζώα (τα οποία ήταν σε υψηλότερη θερμοκρασία βέβαια) είχαν απόλυτη επιτυχία.

Εμένα πάντως μάλλον τρομακτικό μου ακούγεται όλο αυτό. Δεν ξέρω αν θα ήθελα συνέχεια η επανάληψη... δεν το έχω σκεφτεί μάλλον ποτέ... σε κάθε περίπτωση μου αρέσει το κλασικό σενάριο με τα κυπαρίσσια...

Keywords
Τυχαία Θέματα