Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν ζητάμε νέα μέτρα, αλλά να τηρηθούν οι δεσμεύσεις


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτημα για την Ελλάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια» ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «τεράστιες προσπάθειες» από πλευράς των Ελλήνων πολιτών, κάτι που χαρακτήρισε «εντυπωσιακό».

Την ίδια ώρα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλιο το ΔΝΤ και οι ελληνικές

αρχές συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -ένα βήμα που θεωρείται απαραίτητο από το Ταμείο.

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα, θέλουμε συμμόρφωση με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, και θα προσέχουμε να τηρούνται οι δεσμεύσεις» τόνισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας, παράλληλα: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους για να δούμε ποια μέτρα μπορεί να είναι αναγκαία για τη διαδικασία».

Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, δεν υπάρχει υποχώρηση στην απαίτηση για ελάφρυνση του χρέους, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Ελληνες δανειστές.

«Συμφωνήσαμε τον Ιούλιο σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ ανέφερε πάντοτε πως η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με όλους για να διασφαλίσουμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει έγκαιρα. Εμείς ως κουαρτέτο πρέπει να συζητήσουμε για την ελάφρυνση χρέους και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν την φοβίζει ότι το Ταμείο θα χάσει επιρροή από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, είπε: «Δεν έχω κανένα φόβο, έχω προσδοκίες. Έχοντας υπάρξει υπουργός Οικονομικών που δούλεψε με το ΔΝΤ και τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ ξέρω ότι η συνεργασία χρειάζεται. Θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.Στο παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να είναι το ΔΝΤ στο κέντρο, αυτό είναι το καθήκον μας».

Ερωτηθείσα για την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κ. Λαγκάρντ εξήρε τη συμβολή του στην πρόοδο της Ευρωζώνης και τόνισε ότι την κράτησε εστιασμένη στις κρίσιμες στιγμές. Έσπευσε, όμως, να παραδεχτεί ότι δεν συμφωνούσαν πάντοτε.

Συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σάββατο

Υπενθυμίζεται ότι συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχουν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εννέα ημέρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα των κλιμακίων των θεσμών (στις 23 Οκτωβρίου) για την γ' αξιολόγηση, στην οποία ο ρόλος του Ταμείου αναμένεται να είναι καθοριστικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες και, αναλόγως της προόδου στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων, αναμένεται να επανέλθουν εντός του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει ως ορόσημο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Δεν θέλουμε νέα μέτρα αν το πλεόνασμα το 2018 είναι 2,2%

Keywords
Τυχαία Θέματα