Κάζιμιρ: Να τελειώσει τη θητεία του ο Ντάισελμπλουμ

20:10 9/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Την παραμονή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, προκρίνει ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ.

Ο Ντάισελμπλουμ προεδρεύει του Eurogroup από τις αρχές του 2013 και βρίσκεται σήμερα στην μέση της δεύτερης θητείας του – διάρκειας 2,5 ετών - η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, η θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του ενδεχομένως να τερματιστεί έπειτα από την διεξαγωγή των ολλανδικών κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάρτιο, κάτι

που φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της διαδοχής του.

Προσκείμενες πηγές ήθελαν τον Κάζιμιρ αλλά και τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος πιθανούς αντικαταστάτες του Ντάισελμπλουμ, κάτι που ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, διαψεύδει με τη σημερινή δήλωση του.

"Πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του ανεξάρτητα αν παραμείνει ή όχι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας μετά τις εκλογές του Μαρτίου", είπε ο Κάζιμιρ.

"Και ποιος ξέρει, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε εκ νέου την συζήτηση για μια μόνιμη θέση προέδρου του Eurogroup", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που απαρτίζουν την Ευρωομάδα εκλέγουν πρόεδρο με απλή πλειοψηφία. Δεν αποσαφηνίζεται όμως κατά πόσον ο πρόεδρος πρέπει να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών, αν και αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται έως σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα