Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα (pics &vids)


Στις φλόγες η Μέση Ανατολή. Αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη εντείνοντας περισσότερο την κατάσταση μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες,

ενώ οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Οι βομβαρδισμοί από τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων προς το Ισραήλ. Οι ρουκέτες αντιμετωπίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα του ισραηλινού στρατού, ενώ ήταν άγνωστος ο στόχος τους.

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή (ιερή ημέρα για το Ισλάμ) στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όταν δυνάμεις των Ισραηλινών συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους διαδηλωτές, μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Σομαλία μέχρι το Κασμίρ.

Όπως έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα κοντά στα σύνορα της Γάζας. Η ταυτότητα του πρώτου νεκρού έγινε γνωστή από το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας. Λίγη ώρα αργότερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και δεύτερο νεκρό, δίχως να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, οι Παλαιστίνιοι ανακάλεσαν την ανακοίνωσή τους, λέγοντας πως ο δεύτερος άνδρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει καταλήξει.

Διαδηλωτές στη Βηθλεέμ έριξαν πέτρες, γεγονός που αποκρούστηκε από τα στρατεύματα των Ισραηλινών με δακρυγόνα. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Παλαιά Πόλη, δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί ήρθαν σε σύγκρουση. Πολλές βιτρίνες των καταστημάτων έσπασαν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία χτύπησε τους διαδηλωτές με τα κλομπ για να τους απωθήσει.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι σκοτώθηκε και ένας δεύτερος άνθρωπος αλλά τελικώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι τραυματιοφορείς τον επανέφεραν στη ζωή και πλέον νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Αναβρασμός στο μουσουλμανικό κόσμο

Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Στη Βηρυττό χιλιάδες Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας στους δρόμους κοντά στο κέντρο φιλοξενίας Παλαστινίων προσφύγων Χατίλα μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι το κέντρο προσφύγων Χατίλα ήταν το θέατρο μίας μεγάλης σφαγής που άφησε εκατοντάδες Λιβανέζους και Παλαιστίνιους νεκρούς, κατά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο.

Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους. Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής. Οι κινητοποιήσεις πάντως φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο ογκώδεις όσο αναμενόταν μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε οργή και κατακραυγή στον αραβικό κόσμο.

Στην Ιορδανία, τη μοναδική αραβική χώρα, εκτός από την Αίγυπτο, που έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, το 1994, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αντιδράσεις και στην Ελλάδα

Η Παλαιστινιακή νεολαία Ελλάδας αντέδρασε στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων που ζούνε στην Ελλάδα στην αμερικανική πρεσβεία. Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές, εκτός από τη σημαία του Ισραήλ, έκαψαν και την αμερικανική σημαία.

Ταυτόχρονα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε από τα Προπύλαια και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στην απόφαση της η αμερικανικής ηγεσίας να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σαέμπ Ερεκάτ: Δεν θα υπάρξει διάλογος με την Ουάσιγκτον μέχρι ο Τραμπ να αναιρέσει την απόφασή του

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ είπε, σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera σήμερα, ότι οι Παλαιστίνιοι δεν προτίθενται να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ έως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναιρέσει την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ερεκάτ επισήμανε επίσης ότι η παλαιστινιακή ηγεσία εξετάζει όλες τις επιλογές για τον τρόπο που θα απαντήσει στις ανακοινώσεις Τραμπ, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα ως έκτακτη είδηση, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νέα ρουκέτα κατά του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας

Νέα ρουκέτα εκτοξεύτηκε από την Λωρίδα της Γάζας στα νότια του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η ρουκέτα εξουδετερώθηκε. Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε λίγες ώρες μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων, οπού δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητηθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Ένας διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να αναμένει ο κόσμος από αυτή τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν οκτώ χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο, απάντησε μονολεκτικά: «Τίποτα». Ένας άλλος σχολίασε ότι η συζήτηση θα δείξει «την απομόνωση» των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό.

ΗΠΑ: Παραμένουμε αξιόπιστος μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είπε απόψε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Απορρίπτοντας τα «κηρύγματα και τα μαθήματα», η Χέιλι επισήμανε ότι ο ΟΗΕ βλάπτει παρά προωθεί τις προοπτικές να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστες απέναντι και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί, και δεν πρέπει ποτέ να εξαναγκαστεί προς μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει την περιφρόνησή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ» τόνισε η Χέιλι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κατανοώ ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολη» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε η ίδια. Όμως «οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για ειρήνη».

«Θέλουμε μια συμφωνία που θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και ο Τραμπ δεν «πήρε θέση για τα όρια ή τα σύνορα». Το «στάτους κβο παραμένει ως έχει στους ιερούς τόπους».

Βρετανία: Οι ΗΠΑ να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η Βρετανία κάλεσε τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε "μη βοηθητική" την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό επί δεκαετίες προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

"Οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή", σχολίασε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει τις εξελίξεις. "Ενθαρρύνουμε σθεναρά την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να στηρίξει την πρόοδο και το όραμα μιας βιώσιμης ειρήνης", συνέχισε ο Βρετανός διπλωμάτης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει "σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις" στην ειρηνευτική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα