Ο Τσακαλώτος δηλώνει ικανοποιημένος τώρα με το πακέτο Τόμσεν


Ικανοποιημένος με το... πακέτο των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, με το οποίο γύρισε από τις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για "συμφωνία" στο πρόσφατο Eurogroup, την ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει πως απαιτούνται ακόμα πολλά χιλιόμετρα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αφότου πέταξε το μπαλάκι των αποφάσεων

του Eurogroup σε όλη την κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε στις "Ειδήσεις" ότι "η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτήν, που περίμενα πριν από ένα μήνα", τη στιγμή που η Αριστερά βάζει υπογραφή σε "κόφτη" σε συντάξεις και αφορολόγητο, καθώς και σε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ. Πρόκειται για το σκληρότερο πακέτο μέτρων της επταετίας.

Ωστόσο, ο υπουργός επεσήμανε ότι "πλέον χρειάζεται δουλειά, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ώστε να γυρίσει οριστικά σελίδα η ελληνική οικονομία".

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ενημερώνοντας τη Βουλή επί τροπολογίας για το ΤΧΣ, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για συλλογική ευθύνη σχετικά με τη λήψη και νέων μέτρων, ενώ ο ίδιος απάντησε καυστικά και ειρωνικά στα περί... ύποπτης σιωπής της ΝΔ.

Ο υπουργός στάθηκε στην κυβερνητική αφήγηση περί «ισοδύναμων» μεταξύ μέτρων και ελαφρύνσεων μπροστά στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί δραματικής υποχώρησης της κυβέρνησης μπροστά στις τρελές απαιτήσεις των δανειστών..

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε θέση ότι το πακέτο μέτρων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, «απαντώντας» έτσι στην κατηγορία της ΝΔ ότι κρύβεται.

«Είναι συγκινητικό που ανησυχείτε και σας έλειψα και θέλω να ευχαριστήσω τη ΝΔ», απάντησε σκωπτικά ο υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας στο γιατί δεν έκανε δηλώσεις σημείωσε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης. Όταν μιλά ο κ. Τζανακόπουλος, μιλά η κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι θα επιβληθούν μέτρα 2-4-6 δισ. ευρώ επικαλούμενος τα όσα είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup.

«Όλα τα λεφτά ήταν μια λέξη Μοσκοβισί στο Eurogroup "net"». Οταν περιμένει η αντιπολίτευση να πάρουμε μέτρα δισεκατομμυρίων ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Αν υπάρχει, για παράδειγμα 1 δισ. μέτρων θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρων θετικών που θα επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία, υποστήριξε. Επικαλέστηκε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του Eurogroup ότι θα πάμε σε ανακατατάξεις εντός που φορολογικού πακέτου και εντός του κοινωνικού πακέτου.

Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για μειωθούν όσο γίνεται οι χαμένοι, παραδέχτηκε.

Όπως είπε ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα των τελευταίων μέτρων είναι σωστό. Το σημαντικό είναι να δούμε αν το σύστημα είναι δίκαιο.

Συμπλήρωσε ότι, παράλληλα, συζητάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να περιοριστεί η λιτότητα με προγράμματα απασχόλησης, θα συζητήσουμε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Όπως είπε δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες πριν τη διαπραγμάτευση αλλά έχουν δοθεί οι βασικές παράμετροι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους υπουργούς. Ο ίδιος θα ενημερώσει τη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης στην αρμόδια επιτροπή.

Η στρατηγική της ΝΔ να βάλει όλα τα αυγά στο καλάθι ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση βγήκε λάθος, είπε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα