Κακά: Δάκρυα που λένε... την αλήθεια (vids)


Συνήθως, αναζητώντας την ιστορία κάθε ανθρώπινου δημιουργήματος, τείνουμε να διαχωρίζουμε την έρευνα σε δύο μέρη, ούτως ώστε να απονείμουμε τα... εύσημα σε εκείνους που μας σύστησαν το έργο τους, αλλά και σε όσους συνεισέφεραν για το... παραπάνω βήμα.

Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ξεφύγει του κανόνα που διέπει όλα τα «καινά δαιμόνια», τα οποία εισήγαγε στη γη ο άνθρωπος. Σαφώς αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο «βασιλιάς» των σπορ «γεννήθηκε» σε βρετανικό έδαφος, στα μέσα του 19ου αιώνα. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη την επιρροή

των Βραζιλιάνων, οι οποίοι... υιοθέτησαν το εν λόγω άθλημα και με την πάροδο του χρόνου του έδωσαν μια «υπερφυσική» υπόσταση, που αφήνει τα... επίγεια και αγγίζει τα όρια της μυθολογικής προσέγγισης.

Είναι αλήθεια ότι οι «κοινωνοί» του «jogo bonito» δεν διάγουν και τις καλύτερες των ημερών τους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ωστόσο, η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε οι καρδιές των δισεκατομμυρίων ακόλουθων του ποδοσφαίρου ανά την υφήλιο, να μαγεύονται, να δακρύζουν και να πλημμυρίζουν από δεκάδες συναισθήματα, με την υπαιτιότητα ενός... Βραζιλιάνου! Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Κακά...

Το βίντεο που απεικονίζει τον 35χρονο άσο να λυγίζει λίγο πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης με τους Orlando Pirates έγινε viral μέσα σε λίγα λεπτά. Τα δάκρυα που έτρεξαν αβίαστα από το πρόσωπο του Κακά ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο και μετέφεραν με τον πιο απλοικό τρόπο, τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που, αν μη τι άλλο, αγαπά αυτό που κάνει, ακόμη και στη «δύση» της καριέρας του.

Πολλοί θεώρησαν ότι το ξέσπασμα του Κακά μπορεί αποτελέι «προάγγελο» μιας είδησης που αρκετοί αναμένουν, διότι ο χρόνος είναι... αμείλικτος, αλλά στην πραγματικότητα λίγοι θα ήθελαν να ακούσουν. Θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό για τον γεννημένο στη Γκάμα, Ρικάρντο Ίζακσον ντος Σάντος Λέιτε, να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ένας άνθρωπος που είχε την τύχη να κατακτήσει κάθε διαθέσιμο τίτλο, είτε με τη Μίλαν, είτε με τη Ρεάλ, είτε με την Εθνική Βραζιλίας, θεωρητικά θα πρέπει να αισθάνεται «γεμάτος» και έτοιμος για τη «χάραξη» ενός νέου... δρόμου στη ζωή του. Από το 2001, χρονιά που συστήθηκε στο ευρύ κοινό ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Σάο Πάουλο, έχουν περάσει δεκαέξι χρόνια, τα οποία έφυγαν με αρκετά «δώρα», εντός και εκτός γηπέδου, για τον ήρωά μας.

Πάντως, ο ίδιος ο Κακά, στην προσπάθειά του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αναφορικά με τις φήμες περί αποχώρησής του απο τα γήπεδα, έγινε... άθελά του περισσότερο αινιγματικός: «Χρειάζομαι ένα νέο κίνητρο και μία νέα πρόκληση στη ζωή μου, αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα αυτή τη στιγμή. Όπως ξέρετε το συμβόλαιό μου λήγει στο τέλος της χρονιάς. Η τελική μου απόφαση είναι να μην ανανεώσω. Το μόνο πράγμα που ξέρω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θα αγωνίζομαι στο Ορλάντο την επόμενη σεζόν. Η ανακοίνωση σήμερα είναι η εξής: Η απόφασή μου είναι να μην ανανεώσω με το Ορλάντο».

Οι δηλώσεις που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στα αμερικανικά ΜΜΕ περιέπλεξαν τα πράγματα, αλλά κατέστησαν σαφή δυο πράγματα. Πρώτον, ότι ο ίδιος, ως ένας συνειδητοποιημένος, χαμηλών τόνων άνθρωπος, έχει μπει σε διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης επιλογής για το μέλλον του.

Ο δεύτερος άξονας όμως, αποτελεί και το «ζουμί» της όλης υπόθεσης. Ο «χορτασμένος» 35άρης Κακά, ο άνθρωπος που κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την περασμένη δεκαετία, συνεχίζει να ζει και να αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Παρά τα χρόνια του και τις παραστάσεις του, επεξεργάζεται έντονα την ανανέωση της μοναδικής σχέσης η οποία μπορεί να μπει στο «κάδρο» της ζωής του, δίπλα στην οικογένειά του και τις αξίες του, αυτής που διατηρεί από πιτσιρίκι με την ασπρόμαυρη «θεά».

Σε μια ηλικία που άλλοι συνάδελφοί του θα έκαναν ήδη σχέδια για μια ζωή... χαρισάμενη, δομημένη από τα κέρδη που τους προσέφερε η επαγγελματική ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, ο Κακά δεν διστάζει να «λυγίζει» on camera και να δίνει «σήμα» προς πάσα κατεύθυνση, ότι το τελευταίο κεφάλαιο του «πλούσιου» αθλητικού βιβλίου του, ίσως να μην έχει γραφτεί ακόμη.



Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανερώσει όλα αυτά που κρύβει ο Κακά μέσα στο κεφάλι του. Είτε αποφασίσει ότι θα το παλέψει για ακόμη μια χρονιά, είτε ανακοινώσει και επισήμως το τέλος, η ουσία παραμένει. Το DNA των Βραζιλιάνων εξακολουθεί να... δομείται με βάση το ποδόσφαιρο και, είτε το θέλουμε, είτε όχι, εκείνοι μοιάζουν, ακόμη και σήμερα, ως οι πλέον κατάλληλοι για να μας χαρίσουν τόσο έντονα συναισθήματα, είτε εντός, είτε εκτός αγωνιστικών χώρων. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Κακά...

Keywords
Τυχαία Θέματα