"Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;"


Ο φετινός κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ του Λονδίνου συνεχίζεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., με τη διάλεξη της Dame Μαρίνα Γουόρνερ, καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής του Κολεγίου Μπέρκμπεκ. Η Μαρίνα Γουόρνερ θα παρουσιάσει την ομιλία με θέμα «Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;».

Συντονίστρια θα είναι η Μαρία Κομνηνού,
αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία που πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, ιδρυτή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ.
Για την περίοδο 2016-17 ο κατάλογος των ομιλητών του Κύκλου Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus διαμορφώνεται ως εξής: Joanna Bourke (20/1/2017), Georges Didi-Huberman (28/2/2017), David Harvey (20/3/2017), Stephen Frosh (24/4/2017) και Boaventura de Susa Santos (8/5/2017).

«Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;»
Άραγε τα ταξιδιωτικά κείμενα και οι μεταναστευτικοί μύθοι, οι θρύλοι αλλά και τα παραμύθια αποτελούν τρόπους να δημιουργήσουμε μία εστία μακριά από την εστία μας; Είναι δυνατόν να υπάρξει «μια πατρίδα λέξεων»; Υπάρχει τρόπος να αντιληφθούμε μια παγκόσμια λογοτεχνία που να μην επικαλείται μια ψευδή παγκοσμιοποιητική συνειδητότητα;
Η Μαρίνα Γουόρνερ θα εξετάσει τα ερωτήματα αυτά σε σχέση με τις σύγχρονες απόψεις περί προφητείας και πρoμήνυσης, και ειδικότερα σε σχέση με τις νέες θεωρήσεις των ομηρικών κειμένων.

Μarina Warner, DBE, FBA
Η Μαρίνα Γουόρνερ είναι καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ και Professorial Research Fellow, SOAS. Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις. Το 2015 της απονεμήθηκε το Holberg Prize in the Arts and Humanities. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας.
Έχει γράψει δοκίμια, βιβλία ιστορίας, κριτικής, μυθοπλασίας καθώς και διηγήματα και νουβέλες με θέμα τα παραμύθια, τους μύθους και τα σύμβολα της ανθρωπότητας. Κοινό χαρακτηριστικό των έργων της είναι η κυριαρχία της γυναικείας μορφής. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Alone of All Her Sex: The Myth and the Cult of the Virgin Mary (1976) και Monuments & Maidens: The Allegory of the Female Form (1988).
Το 1994, έδωσε σειρά ομιλιών με θέμα Οι έξι μύθοι της εποχής μας στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων BBC Reith Lectures. Η μελέτη της για τις Χίλιες και μία νύχτες (2011) απέσπασε τα βραβεία «Sheykh Zayed» (2012) και «Τρούμαν Καπότε» καθώς και το βραβείο του National Book Critics Circle.
Αναλαμβάνει συχνά την επιμέλεια εκθέσεων: The Inner Eye (1996), Metamorphing (2002-3) και Only Make-Believe: Ways of Playing (2005) κ.ά. Αυτή την περίοδο, εργάζεται πάνω στο θέμα «Λατρευτικοί τόποι και κουλτούρα σε καιρούς μετακίνησης πληθυσμών και διασποράς». Επίσης, γράφει ένα μυθιστόρημα απομνημονευματικού χαρακτήρα σχετικά με την παιδική της ηλικία στην Αίγυπτο.

Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ
(Birkbeck Institute for the Humanities)
Από τη ίδρυσή του το 2004, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου εισέβαλε δυναμικά στην πανεπιστημιακή ζωή και τα πολιτισμικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο δυναμισμός αυτός ξεπέρασε τον πανεπιστημιακό χώρο και τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διεύθυνση των Κώστα Δουζίνα (Director / currently on leave) και Σλαβόι Ζίζεκ (International Director), το Ινστιτούτο διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, στον κριτικό έλεγχο αλλά και στην ανακαίνιση των ιδεολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου των διανοουμένων. Με τη θέση του στο κεντρικό Λονδίνο δίπλα στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο καλεί διανοούμενους και πολίτες να συζητήσουν μαζί τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Με αυτόν τον τρόπο, σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές υφίστανται τεράστια επίθεση, η φιλοσοφία, η ιστορία, η τέχνη και η κριτική μπαίνουν και πάλι στην καρδιά του δημόσιου διάλογου.
Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών.

info
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

210 72.82.333
www.megaron.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα