ΗΠΑ: Σήμερα η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ


Σήμερα θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ η ψηφοφορία στο Κολέγιο των Εκλεχτόρων (σύνολο 538 ατόμων) για την τυπική ανάδειξη του Ντόναλτ Τραμπ στη θέση του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ εξασφάλισε στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 306 εκλέκτορες, ένας εκ των οποίων όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα τον ψηφίσει, μολονότι Ρεπουμπλικανός, επειδή

θεωρεί ότι δεν πληροί τα κριτήρια που χρειάζεται το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Οι εκλέκτορες δεν θα συγκεντρωθούν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, αλλά σε 51 διαφορετικά σημεία ανά τις ΗΠΑ, σε διαφορετικές ώρες (λόγω και της διαφοράς ώρας ανά σημείο της χώρας) και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους για πρόεδρο και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ θα γίνει γνωστό στις 6 Ιανουαρίου 2017.

Τότε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν, μαζί με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα μετρήσουν τις ψήφους και θα απονείμουν τους τίτλους του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας σε όποιους υποψηφίους συγκεντρώσουν την πλειοψηφία.

Η διαδικασία θεωρείται ωστόσο καθαρά τυπική, καθώς είθισται οι εκλέκτορες να δεσμεύονται να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος του οποίου οι ψηφοφόροι τους έχουν εκλέξει.

Ωστόσο, για πρώτη φορά η εκλογή γίνεται εν μέσω αντιπαράθεσης για τον ρόλο μιας ξένης χώρας (Ρωσία) στην προεκλογική περίοδο, γεγονός πάντως που δεν αναμένεται να απειλήσει την εκλογή των Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει 270 ψήφους στο Κολέγιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων (κάτω σώμα του Κογκρέσου) θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ η Γερουσία (άνω σώμα του Κογκρέσου) τον νέο αντιπρόεδρο.

Και στα δύο σώματα πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, οπότε η εκλογή του διδύμου Τραμπ - Πενς θεωρείται εξασφαλισμένη και από αυτή την πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα