Ηλεκτρονικά συστήματα: Το δεξί χέρι των off-road οδηγών


Το Hill-Start Assist control δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να εκκινεί το αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται να πατάει το φρένο τη στιγμή που εκκινεί το όχημα. Ουσιαστικά, συγκρατεί το αυτοκίνητο στην ανηφόρα αποτρέποντας τον κίνδυνο κύλισης του αυτοκινήτου προς τα πίσω χωρίς τη χρήση του χειρόφρενου. Ενεργοποιείται αυτόματα όταν η κλίση είναι μεγαλύτερη από 5%, είτε κινείστε προς τα μπροστά είτε με την όπισθεν.Στα πιο καινούργια SUV υπάρχει και το hill descent assist. Το συγκεκριμένο

σύστημα φροντίζει να διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου σε απότομες κατηφόρες, χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να πατήσει το φρένο.

Σύγχρονα συστήματα τετρακίνησης για κάθε έδαφος

Όλα τα νέα συστήματα τετρακίνησης , όπως για παράδειγμα στο νέο Jeep Cherokee διαθέτουν το πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης Selec-Terrain με προεπιλεγμένες ρυθμίσεις προσαρμογής πρόσφυσης, που αναβαθμίζει τις ικανότητες τετρακίνησης, επιτρέποντας στον οδηγό (μέσω χρήσης περιστροφικού διακόπτη) να προσαρμόζει το βαθμό πρόσφυσης του οχήματος, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την όποια δυσκολία εμφανιστεί στο δρόμο του. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές: Auto, Snow, Sport, Sand/Mud και επιπλέον μια πέμπτη επιλογή "Rock" για το σύστημα τετρακίνησης Active Drive Lock. Oυσιαστικά, το σύστημα δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να επιλέξει την ιδανική ρύθμιση για κίνηση εκτός δρόμου, ανάλογα με τις συνθήκες και το έδαφος.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

Ένα σκοινί ρυμούλκησης και ιμάντα στην περίπτωση που χρειαστεί ένα άλλο πχ τετρακίνητο όχημα που ακολουθεί να σας τραβήξει. Ένας φακός, γάντια εργασίας, τρόμπα για το φούσκωμα των ελαστικών.

Eλαστικά παντός εδάφους

Αν οι εκδρομές στις εκτός δρόμου διαδρομές αποτελούν πλέον μέρος των μόνιμων δραστηριοτήτων σας, τότε καλό είναι να έχετε ένα σετ ελαστικών παντός εδάφους, διότι τα σύγχρονα SUV έχουν ελαστικά κυρίως για ασφάλτινη χρηση με χαμηλό προφίλ τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σκληρές συνθήκες. Τα ελαστικά παντός εδάφους διαθέτουν συνήθως ενισχυμένα πλαϊνά, σχεδίαση πέλματος που απομακρύνει τη λάσπη και προσφέρει αποδεκτή πρόσφυση σε κάθε είδους έδαφος.

Ποια πίεση πρέπει να εφαρμόζουμε στα ελαστικά 4Χ4

Όσον αφορά τις πιέσεις στα SUV, ανεξάρτητα από το αν το τετρακίνητο όχημα είναι μικρό ή πιο μεγάλο υπάρχει ένας χρυσός κανόνας ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος σε κάθε δύσκολη περίσταση. Συγκεκριμένα, ο κανόνας αναφέρει ότι για χρήση σε καλό χώμα μειώνουμε τις πιέσεις που προτείνει ο κατασκευαστής κατά 10%. Για χρήση σε χιόνι και λάσπη 20% και για χρήση σε άμμο 30%, χωρίς όμως να κατεβαίνουμε κάτω από τα 15 psi. Η μείωση της πίεσης αυξάνει την επιφάνεια του ελαστικού με το οδόστρωμα, αφήνει τα πλαϊνά να λειτουργούν ακολουθώντας τις ανωμαλίες και αναγκάζει το πέλμα να συμπιέζεται και να αποσυμπιέζεται με αποτέλεσμα να φεύγει πιο εύκολα η λάσπη από πάνω του. Για άμεσο φούσκωμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γνωστές ηλεκτρικές τρόμπες (περιορισμένη δυνατότητα), ένα σύστημα που φουσκώνει τα ελαστικά από τον κινητήρα και μπουκάλες με διοξείδιο που μπορεί να βρει κανείς εύκολα στο εμπόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα