Η Ρένα του Αύγουστου Κορτώ

16:27 3/7/2017 - Πηγή: Pagenews

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Εγώ που λες, αγόρι μου, είμαι παλιά πουτάνα. Για να καταλάβεις, έχω πάει μέχρι με τον Καρυωτάκη». Εκατό πατημένα η Ρένα, κι ένα πρωί φτιάχνει καφέ και κάθεται να αφηγηθεί τη ζωή της σ' έναν νεαρό επισκέπτη, που έτυχε να δει τη φωτογραφία της σε μιαν εφημερίδα. Γεννημένη στις αρχές του 20ού αιώνα σ' ένα μπουρδέλο στα Χαυτεία, πόρνη κι η ίδια απ' τα δώδεκα, η Ρένα έχει μοναδικό οδηγό της την αγάπη: την αγάπη για τον Μάρκο, που την μπάζει στο Κόμμα, για τη Ρούλα, που της φανερώνει την άλλη όψη του έρωτα, για τον Βασίλη, που

μαζεύει τα συντρίμμια της ζωής της και της δίνει μια ανάσα ελπίδας πριν το βαθύ σκοτάδι. Κι από αγκαλιά σε αγκαλιά, από πάθος σε πάθος, η Ρένα γίνεται άθελά της κομμάτι της ιστορίας – μια σαστισμένη κουκκίδα μες στο πλήθος, απ' την απεργία των καπνεργατών στη Σαλονίκη και την αιματηρή της κατάληξη μέχρι τα Δεκεμβριανά, την εξορία στα ξερονήσια, την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κι η Ρένα ανάβει κι άλλο τσιγάρο, γεμίζει πάλι το ποτήρι, κλοτσάει το κουβάρι της ιστορίας της – κι η μνήμη ζωντανεύει, γίνεται παρέα. Μια καρδιά σαν κλείστρο μηχανής, που ο κάθε χτύπος της φωτογραφίζει αυτό που πρέπει να θυμάσαι.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Μετά το 2000 ο κόσμος, θαρρείς, τρελάθηκε, αγρίεψε, έβγαλε δόντια η ψυχή του και ήρθαν όλα τα πάνω – κάτω. Η γειτονιά πλημμύρισε φτωχολογιά από κάθε γωνιά της οικουμένης, άλλος σκλαβιά στο μαγαζάκι, άλλος στο δρόμο να σου πουλάει χασίσι σε σπιρτόκουτα, βασανισμένοι αθρώποι με την απόγνωση στα μάτια, που τους έβλεπα και μάτων’ η ψυχή μου. Και μέσα σ’ όλα πήγαν και άλλαξαν ως και τα λεφτά κι έπρεπε τώρα εγώ η γραία η αμόρφωτη να μάθω φτου κι απ’ την αρχή πόσο κάνει το καθετί σε ευρώ, που επειδής δεν είχαν και πολλά μηδενικά σαν τις δραχμές μου θύμιζαν τις πείνες που ‘χα περάσει στα νιάτα μου, τότε που πηδιόμουν για ένα τάλαρο. Και καθώς είχα μπουχτίσει όλη μέρα σπίτι και τηλεόραση, είχαν ανοίξει τα μεριά μου πια απ’ το καθισιό, σκέφτηκα πως όλη αυτή η φουκαραδοσύνη ίσως να ‘ταν αφορμή να βρω κι εγώ μια καινούργια ασχολία, να πιάνουν οι μέρες μου –η ζωή μου, όση μου ‘μενε– τόπο. Μου ‘χαν μείνει και κάτι λεφτουδάκια στην άκρη, οπότε είπα: Μωρή, αφού έχεις τον απέθαντο και σε βαστάνε ακόμη τα ποδάρια σου, γιατί δεν κάνεις κάτι να βοηθήσεις και λες ότι σπαράζει η καρδιά σου; Ο σπαραγμός δεν τρώγεται».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αύγουστος Κορτώ γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και ζει στα Εξάρχεια. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Αρθρογραφεί τακτικά, περνάει απολαυστικές εργατοώρες στο Facebook, παρουσιάζει σαββατιάτικη εκπομπή με αλλοπρόσαλλες μουσικές στον Amagi Radio και είναι λάτρης των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών.

ΤΙΤΛΟΣ: ΡΕΝΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 224

Τιμή: 11,00 €

Keywords
Τυχαία Θέματα