Η Ώρα του Τραμπ


"Ήγγικεν η ώρα" για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε μέχρι το απόγευμα οπότε και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα ορκιστεί έξω από το Καπιτώλιο, αναλαμβάνοντας επισήμως τα καθήκοντα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Τα κόκκινα χαλιά στρώθηκαν, η Ουάσιγκτον μοιάζει με "αστακό", περιμένοντας τους χιλιάδες διαδηλωτές κατά του νέου μεγιστάνα, ο οποίος χθες αφίχθη στην πρωτεύουσα, κάνοντας προεδρική εμφάνιση

στην πόρτα του αεροσκάφους, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Μελάνια.



Τόνοι μελάνης, χιλιάδες κείμενα έχουν γραφτεί για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ που αν μη τι άλλο θα μείνει αξέχαστη, για πολλούς λόγους.

Και δεν είναι τόσο τα μεγάλα… ονόματα του τραγουδιού που ανεβάζουν τον προϋπολογισμό- οι διασημότεροι καλλιτέχνες απέρριψαν τις προτάσεις του Τραμπ για το γεγονός- αλλά η ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι τελετές θα στοιχίσουν πάνω από $200 εκατ. Μάλιστα, τα μισά από το ποσό αυτό, $100 εκατ. Θα καταλήξουν σε εταιρείες σεκιούριτι. Περί τους 28.000 τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς θα απασχολήσει το ζεύγος Τραμπ για να κυλήσουν όλα ομαλά και με ασφάλεια σήμερα.

Η .. λυπητερή βέβαια δεν καταλήγει εξολοκλήρου στον αμερικάνικο λαό, καθώς καλύπτεται τόσο από δημόσιο χρήμα όσο και από ιδιωτικές δωρεές.

Η αρμόδια επιτροπή κατάφερε να συγκεντρώσει $90 εκατ από εταιρείες και μεμονωμένα άτομα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αρκετά άτομα που έκοψαν τσεκ του $1 εκατ απέκτησαν αρκετά προνόμια, όπως πρόσβαση στη διοίκηση Τραμπ, δείπνο με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, γεύμα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και θέσεις σε επίσημο δείπνο παρουσία του προέδρου ή της συζύγου του Μελάνια.

Στρατιές διαδηλωτών

Η αστυνομία εκτιμά πως περί τους 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και μη, θα κατακλύσουν την πόλη. Υπάρχουν αρκετές ανησυχίες για το πώς θα τα.. πάνε μεταξύ τους οι δυο αυτές ομάδες.

Πάντως, οι διαδηλωτές προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οπαδοί της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, που θα μοιράσουν 4.200 τσιγάρα, με την ελπίδα να τα καπνίσουν όλοι οι διαδηλωτές την ώρα της ορκωμοσίας, ενώ η χρήση σε δημόσιο χώρο είναι παράνομη στην Ουάσιγκτον.


Οι καλλιτέχνες

Πλήθος διάσημων τραγουδιστών αρνήθηκε να πλαισιώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του νέου προέδρου, ο οποίος δεν διστάζει να θίξει μειονότητες και όχι μόνο.

Εν τέλει, μεταξύ αυτών που θα υποστηρίξουν την εκδήλωση είναι οι εξής:

- Σαμ Μουρ. Το ένα μέλος του ντουέτου Sam and Dave, που ηχοφγράφησαν το "Soul Man" το 1967.
- Η χορωδία Mormon Tabernacle Choir, η οποία έχει κερδίσει βραβεία και έχει συμμετάσχει σε πέντε ορκωμοσίες.
- Η παίκτρια του τηλεριάλιτι "America's Got Talent" Τζάκι Ίβαντσο
- Το συγκρότημα 3 Doors Down, οι οποίοι είχαν την τελευταία μεγάλη τους επιτυχία το 2000.

Τη Μελάνια, ποιος θα την ντύσει;

Δεν είναι λίγοι οι μόδιστροι που έχουν αρνηθεί να ντύσουν τη νέα Πρώτη Κυρία, με τρανό παράδειγμα τον Τομ Φορντ. Πάντως, η Μελάνια Τραμπ βρήκε όχι ένα, αλλά δυο φορέματα να φορέσει. Το ένα για τις πρωινές ώρες, μέχρι να ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ και το άλλο για τον επίσημο χορό της ορκωμοσίας.

Φημολογείται ότι το ένα σχέδιο θα είναι του Ραλφ Λώρεν και το όνομα του Καρλ Λάγκερφελντ ακούγεται για το δεύτερο.


Το πρόγραμμα της Παρασκευής

15.30 (ώρα Ελλάδας, 08.30 ώρα Ουάσινγκτον): Ο Τραμπ, ο Πενς και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τη λειτουργία στην επισκοπική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη, κοντά στον Λευκό Οίκο.

16.30: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ υποδέχονται στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τσάι.

18.30: Τα δύο ζευγάρια πηγαίνουν μαζί, με την ίδια αυτοκινητοπομπή, στο Καπιτώλιο, το κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Από τις 16.30 θα ξεκινήσει έξω από το Καπιτώλιο, στη δυτική πρόσοψή του, η τελετή της ορκωμοσίας, με τραγούδια και μουσική. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διπλωμάτες και πρώην πρόεδροι. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν θα παραβρεθεί λόγω ασθενείας, παρόντες όμως θα είναι ο Τζίμι Κάρτερ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσινγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μια νεαρή σοπράνο, η 16χρονη Τζάκι Ίβαντσο θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00-24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00-18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

A.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα