Δέσμευση-σοκ της Μέι: Θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία


Στη δέσμευση ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Βρετανία θα προχωρήσει η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail, η οποία επικαλείται μη κατανομαζόμενες πηγές του Συντηρητικού Κόμματος.

Στο μανιφέστο της για τις εκλογές

η πρωθυπουργός θα δεσμευτεί επίσης ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Την Τρίτη, η Μέι αιφνιδίασε τους πολιτικούς συμμάχους και αντιπάλους της αλλά και τις αγορές όταν πρότεινε πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου.


Tι αλλάζει για Ελληνες εργαζόμενους και φοιτητές

Εφόσον η Μέι κάνει πράξη αυτό που δεσμεύεται τα δεδομένα αλλάζουν επί τα χείρω για χιλιάδες Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενους στην Μ. Βρετανία.

Πλέον οι φοιτητές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students» όπου μέχρι σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό σημαίνει αυτόματη αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων έως και κατά 30%-40% περίπου. Επίσης, σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών.

Ζοφερές είναι οι προοπτικές και για τους Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία. Για να προσληφθούν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), ενός κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία.

Το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα μάλιστα, με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα