Η Κίνα κάνει έκκληση στη Β. Κορέα να διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμα


Την ένταση στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί να επιλύσει η στρατιωτική βία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, ενώ στο χθεσινό της φύλλο η κυβερνητική αγγλόφωνη εφημερίδα του Πεκίνου Global Times απηύθυνε έκκληση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα κινεζική προστασία.

Από τη μεριά της, η Νότια Κορέα εξέφρασε

χθες την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα την ενημερώσουν πριν από την πραγματοποίηση ενδεχόμενου προληπτικού πλήγματος, με στόχο τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Αμερικανική μοίρα πολεμικών σκαφών, υπό το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», πλέει προς τον Δυτικό Ειρηνικό.

Πολλοί φοβούνται ότι η Πιονγιάνγκ θα εκμεταλλευθεί την αυριανή επέτειο των 105 ετών από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας Κιμ Ιλ Σουνγκ, για να προχωρήσει στην έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της. Εκκληση για διαπραγμάτευση απηύθυνε χθες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Κάθε πρόκληση κρύβει μέσα της ευκαιρίες, ενώ η ένταση αποτελεί από μόνη της ευκαιρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Γι.

Keywords
Τυχαία Θέματα