Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση «απειλεί» τον στόχο για ανάπτυξη 2,7%


Του Αλέξη Ρωμανού

Σημαντική συγκράτηση κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην χώρα μας στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από το 2,2% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε οριακή ανάπτυξη 0,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Η πτώση είναι ενδεικτική του επηρεασμού από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση η ανάπτυξη θα είναι αδύναμη και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, θέτει εν αμφιβόλω και το φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 2,7% συνολικά

το 2017 που προσδοκούν κυβέρνηση και Κομισιόν.

Η πορεία της αξιολόγησης «θολώνει» τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Συρρίκνωση και πάλι με αυτή την φράση αρνητικά αποτιμά τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ η Morgan Stanley, καθώς η (τριμηνιαία) συρρίκνωση 0,4% το δ’ 3μηνο του 2016 ήταν χειρότερη των εκτιμήσεων.

Όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν επιδεινωθεί στην Ελλάδα, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν τρίμηνο συρρίκνωσης.

Μία συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης με τους δανειστές είναι πιθανή, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος και πίεση, σημειώνοντας μάλιστα πως αν τελικά δεν επέλθει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση -άρα και μη εκταμίευση της δόσης-, τότε η χώρα θα βρεθεί χωρίς ταμειακά διαθέσιμα το γ’ 3μηνο 2017, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.

Μάλιστα, εκτιμά πως μέχρι τότε δε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, καθώς «η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα χρηματικά διαθέσιμα ως πολιτικό εργαλείο στη διαπραγμάτευση».

Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα όπως καταγράφεται στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο του 2017.

Έτσι, η αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, ενώ διαμορφώνονται μικτές τάσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η ανοδική πορεία των εξαγωγών αγαθών εξαιρουμένων των καυσίμων ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2016 (-5% σε αξία και -7% σε όγκο), έπειτα από 5 συνεχείς μήνες θετικής μεταβολής.

Η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στη μεταποίηση πλην καυσίμων, επίσης ανακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2016 (-2,7%).

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τον κίνδυνο αναστροφής της πορείας σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ζητούμενο παραμένει η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος προσαρμογής.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μπορεί να πυροδοτήσει ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα