Γιατί οι τζιχαντιστές βάζουν στόχο την Αίγυπτο


Με αφορμή τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή σε Αλεξάνδρεια και Τάντα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στρέφονται κατά των κοπτών στην Αίγυπτο.

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ΙΚ, που ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο αυτές επιθέσεις ήταν μέχρι τώρα ενεργό στο βόρειο Σινά, όπου έχει σκοτώσει σε επιθέσεις του εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

Παρά όμως τις επιθέσεις του σε αυτή την περιοχή στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας,

η οργάνωση δεν έχει καταφέρει να ελέγξει αστικά κέντρα, όπως έχει κάνει στη Συρία και το Ιράκ.

Ο λόγος; «Το ΙΚ βρίσκεται υπό πίεση στο Ιράκ και τη Συρία, οπότε διεξάγει θεαματικές επιθέσεις αλλού: πρόκειται για μια απόπειρα να ελέγξει ξανά την εικόνα του, να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών του και να στρατολογήσει νέα μέλη», εκτιμά ο Γιάντζεν Γκάρνετ ειδικός στο Navanti Group Analytics.

Στο Ιράκ και τη Συρία οι τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν ήττες. Βρίσκονται κοντά στο να χάσουν τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και σημαντικού προπυργίου τους.

Την ίδια ώρα στην Αίγυπτο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επτά κόπτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Σινά, ωθώντας δεκάδες οικογένειες χριστιανών να φύγουν από την περιοχή.

«Οι δογματικές επιθέσεις (του ΙΚ) δείχνουν ότι η οργάνωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση «επέκτασης», παρά τις ήττες που αντιμετωπίζει στο πεδίο των μαχών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν όσους είναι ιδεολογικά κοντά του να υποστηρίζουν την οργάνωση», σημειώνει ο Ζακ Γκολντ ειδικός του Rafik Hariri Centre για τη Μέση Ανατολή.

«Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου το ΙΚ και οι υποστηρικτές του στο Διαδίκτυο εισήγαγαν μεθοδικά τους Αιγύπτιους τζιχαντιστές σε πιο ακραίες σκέψεις», επεσήμανε ο Μόχταρ Άουαντ ερευνητής του προγράμματος για τον εξτρεμισμό του πανεπιστημίου George Washington των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα