Για τέλη Ιανουαρίου πάει η συμφωνία


Όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών και προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να… περάσει τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Μέρκελ θα ζητήσει εξαίρεση από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, καθώς απαιτεί πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Αίτημα που είναι δύσκολο να δεχθεί η γερμανική πλευρά.

Το

βασικό πρόβλημα είναι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα με την Ελλάδα να αντιπροτείνει 2,5% και 1% και θεσμοθέτηση μέτρων για το 1% από το 2018 και μετά.

Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα 4,5 δισ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, να ανοίξει ο δρόμος προς τις αγορές και τις επενδύσεις και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό θα το κάνει σαφές ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει μέσα στην εβδομάδα με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ) στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αντιθέτως, προκρίνεται η πρόταση που έχει ήδη εισηγηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία προβλέπει πλεονάσματα 2,5% με το υπόλοιπο 1% να κατευθύνεται στην ανάπτυξη, με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Ο "κόφτης"

Αν αυτό δεν περάσει – και κατά τα φαινόμενα, δεν περνά – αναζητείται μία φόρμουλα για επέκταση των “δράσεων” του κόφτη δαπανών που ισχύει τώρα και που ψηφίστηκε ήδη από τον Μάιο.

Τον “νέο κόφτη”, τον θέλουν μεν οι ευρωπαίοι, αλλά δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτόν, το ΔΝΤ, που θεωρεί, ότι ο κόφτης καλύπτει με τις οριζόντιες περικοπές του τις δημοσιονομικές αποκλίσεις και δεν δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, περικοπή υφιστάμενων συντάξεων μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς παλιών και νέων συνταξιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα