Γερμανικές εκλογές: Υπάρχει επόμενη μέρα χωρίς την Μέρκελ;


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Σχεδόν ένας μήνα έχει συμπληρωθεί από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο που κόστισε τη ζωή σε 12 άτομα την 19η Δεκεμβρίου, ένα σημείο που είχε θεωρηθεί από πολλές φωνές ως η απαρχή του τέλους για την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ήταν ιδιαίτερα έντονο το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες κατά της επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και προβαλλόταν σε μεγάλο βαθμό πως οι χειρισμοί της γερμανικής κυβέρνησης στα ζητήματα της τρομοκρατίας και της διαχείρισης

του προσφυγικού θα αποτελούσαν πλήγμα κατά της Μέρκελ εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Ωστόσο, περίπου ένα μήνα μετά αυτή η θέση διαψεύδεται πανηγυρικά αν λάβουμε υπόψιν τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν πως η Μέρκελ όχι απλά διατηρεί τα ποσοστά της, αλλά και πως σε αρκετές έρευνες ενισχύεται σε αντίθεση με το βασικό αντίπαλο της, τους σοσιαλδημοκρατές του SPD.

Τρεις έρευνες που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή δείχνουν πως το CDU διατηρεί τη μεγάλη του διαφορά του, κινούμενο κοντά στο 40% που χρειάζεται για τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, αν και το σενάριο αυτό φαντάζει ακόμα πολύ μακρινό για το κόμμα της Μέρκελ.

Germany, Emnid poll:

CDU/CDU-EPP: 37% ↓
SPD-S&D: 21% ↓
AfD-ENF: 12%
GRÜNE-GREEN: 10%
LINKE-LEFT: 10% ↑
FDP-ALDE: 6% ↑#Steinbach

Europe Elects (@EuropeElects) January 15, 2017

Germany, Ipsos poll:

CDU/CSU-EPP: 34% ↑
SPD-S&D: 22%
AfD-ENF: 14% ↑
LINKE-LEFT: 10% ↓
GRÜNE-GREEN: 10%
FDP-ALDE: 5% ↓

Europe Elects (@EuropeElects) January 15, 2017

Germany, Civey poll:

CDU/CSU-EPP: 36% ↑
SPD-S&D: 20%
AfD-ENF: 14%
GRÜNE-G/EFA: 10% ↓
LINKE-LEFT: 10%
FDP-ALDE: 6% ↓#btw17

Europe Elects (@EuropeElects) January 15, 2017



Ο κεντροαριστερός συνασπισμός

Ένα ενδεχόμενο που έχει αρχίσει και συζητείται έντονα στο εσωτερικό της Γερμανίας και αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι κάλπες είναι μια πιθανή σύμπραξη του SPD με το κόμμα της αριστεράς (Linke) και τους Πράσινους. Σενάριο που φαντάζει αρκετά μακρινό, καθώς όπως έδειξε και η τωρινή κυβέρνηση, οι σοσιαλδημοκράτες του SPD έχουν περισσότερα κοινά πολιτικά σημεία με το CDU παρά με τα δύο άλλα μικρότερα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα.

Ακόμα και σε περίπτωση που θα προέκυπτε τελικώς ο «πρασινό - κόκκινος» συνασπισμός, πολύ δύσκολα θα κατάφερνε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς το CDU, με τη διαφορά του πρώτου κόμματος από τα υπόλοιπα να φαίνεται πως θα είναι πολύ μεγάλη, τάση που μένει να επιβεβαιωθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Χωρίς την Μέρκελ; Nein!

Τα παραπάνω σενάρια θα ενταθούν προϊόντος του χρόνου μέχρι τις εκλογές, αλλά ένα πραγματικό δεδομένο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: Η Μέρκελ θα είναι η νικήτρια των εκλογών και όσοι κάνουν λόγο για την επόμενη μέρα στο πολιτικό προσκήνιο της Γερμανίας χωρίς την ηγεσία της καγκελαρίου πέφτουν έξω.

Keywords
Τυχαία Θέματα