Γερμανία: Τα 9 σημεία της συμφωνίας του ''Μεγάλου Συνασπισμού'' για το μέλλον της Ευρώπης


Εννέα είναι τα βασικά σημεία του "Μεγάλου Συνασπισμού" στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των κομμάτων στη Γερμανία και αφορούν στην Ευρώπη.

Από τη συμφωνία αυτή που επετεύχθη μετά το χθεσινό 3ο γύρο διερευνητικών μεταξύ τους συνομιλιών για το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης ξεχωρίζουν η πρόταση για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό, όμως, έλεγχο.

Επίσης τα τρία κόμματα (CDU, CSU, SPD) που συμφωνούν στον από κοινού σχηματισμό κυβέρνησης

στο Βερολίνο, προκρίνουν τη διαμόρφωση ενός Επενδυτικού Προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, υποστηρίζουν την επιβολή της αρχής της σύνδεσης του "ρίσκου" με την "ευθύνη" σε σχέση με θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ CDU, CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης "Μεγάλου Συνασπισμού" στη Γερμανία προβλέπει για τα ευρωπαϊκά θέματα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σημεία:

1. Υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη

2. Διαμόρφωση ενός Προϋπολογισμού για Επενδύσεις για την Ευρωζώνη

3. Ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

4. Αύξηση της συμμετοχής της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

5. Δημοσιονομικός έλεγχος και οικονομική συνεργασία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ακραίας φοροαποφυγής

6. Μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα βρίσκεται υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και υπάγεται στο ενωσιακό δίκαιο.

7. Επιβολή της αρχής της σύνδεσης του "ρίσκου" και της "ευθύνης" στο πλαίσιο που διέπει την πολιτική της "αλληλεγγύης" μεταξύ των χωρών -μελών της Ε.Ε.

8. Σύναψη μίας νέας "Συμφωνίας των Ηλυσίων" (σ.σ. Συνήφθη το 1963 μεταξύ του Ντε Γκολ του Αντενάουερ) μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ειδικά σε θέματα καινοτομίας και έρευνας.

9. Διαμόρφωση κοινών θέσεων από την ΕΕ των 27 σε όλα ανεξαιρέτως τα σημαντικά θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.

Προσφυγικό

Σε σχέση με το προσφυγικό, CDU, CSU και SPD συμφώνησαν τα ακόλουθα:

-Επιβολή ανωτάτου πλαφόν στην είσοδο προσφύγων στη Γερμανία (180.000-220.00 ετησίως)

-Είσοδος στη Γερμανία 1000 μεταναστών /μήνα προκειμένου να γίνουν επανενώσεις οικογενειών

-Επανένωση οικογενειών μόνο όταν ο γάμος των ατόμων που ζητούν να επανενωθούν έχει τελεσθεί πριν φύγουν από την πατρίδα τους και δεν έχουν διαπράξει τα άτομα αυτά σοβαρές αξιόποινες πράξεις, δεν αποτελούν απειλή.

-Αποκλεισμός των κινήτρων που οδηγούν στην είσοδο στη Γερμανία ασυνόδευτων παιδιών

-Παράταση της ισχύος της νομοθεσίας που προβλέπει την αναστολή της οικογενειακής συνένωσης που αφορά άλλους συγγενείς.

Έξι ηγετικά στελέχη του SPD ψήφισαν «όχι»

Όπως έγινε γνωστό, έξι από τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών τα οποία συμμετείχαν στην επιτροπή για τις διερευνητικές συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρόεδροι της νεολαίας του κόμματος Γιοχάνα Ούκερμαν και Σάσα Φοκτ και οι Γενικοί Γραμματείς του κόμματος στη Βαυαρία και την Θουριγγία, ψήφισαν κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα συντηρητικά κόμματα.

O αριθμός τους μάλιστα χαρακτηρίζεται μεγαλύτερος του αναμενόμενου και πρόκειται για νέους στην ηλικία Σοσιαλδημοκράτες. Υπέρ ψήφισαν πάντως τα 40 στελέχη. Άγνωστο παραμένει το εάν θα συναινέσει τελικά η βάση του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 21 Iανουαρίου στη Βόννη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ισχυρής νεολαίας του κόμματος έχει δηλώσει ότι τάσσεται κατά, θέση την οποία επανέλαβε και σήμερα λέγοντας ότι προτίθεται να οργανώσει την αντίδρασή του μέχρι το συνέδριο. Κάτι ανάλογο ανήγγειλε και η βουλευτής της αριστερής πτέρυγας του SPD Χίλντε Μάτις, ενώ αντιτάσσονται και άλλα στελέχη του SPD.

Πάντως, ο Ματίας Μιρς, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του SPD τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων : «Εχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Η τελική απόφαση θα βρίσκεται κατόπιν (και πάλι) στα χέρια των μελών του κόμματος», όπως δήλωσε (σ.σ. το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και πάλι σε εσωκομματική ψηφοφορία).

Keywords
Τυχαία Θέματα