Γεώργιος - Δημήτριος Καρράς: Καταθέτει ερώτηση στη βουλή για την ασφάλεια πτήσεων


Με Ερώτηση προς την Βουλή ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, εφιστά την προσοχή των αρμοδίων Υπουργών για την υποχρέωση, να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και την σχεδιαζόμενη χωροθέτηση δραστηριοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων στην κοντινή θέση Λαμπρικά Κρωπίας.

Τονίζει ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας των πτήσεων η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας είναι 13km.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ

Προς τους Υπουργούς:

Εσωτερικών, κο Παναγιώτη Σκουρλέτη
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Γιώργο Σταθάκη
Υποδομών και Μεταφορών κο Χρήστο Σπίρτζη

Θέμα: «Κίνδυνοι ασφάλειας πτήσεων από/προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από χωροθέτηση δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων πλησίον αυτού.»

Κύριοι Υπουργοί,
Στην πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) με αριθμό απόφασης 342/2017-01/08/2017 και ΑΔΑ: ΨΩΗΡΟΡ05-ΡΚΟ, ο χώρος των παλαιών λατομείων στην περιοχή Λαμπρικά του Δήμου Κρωπίας Ανατολικής Αττικής, χαρακτηρίζεται ως κατάλληλος για να υποδεχθεί, στα πλαίσια διαχείρισης των δομών στερεών αποβλήτων του Π.Ε.Σ.Δ.Α. Αττικής, δράσεις Μ.Ε.Α. (ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΑ), Μ.Ε.Β.Α. (ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΔσΠ), Μ.Ε.Α.Ε.Κ.Κ. (ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΕΚΚ), Χ.Υ.Τ.Υ.

(Χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), Χ.Υ.Τ.Ε.Α. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων), Χ.Υ.Τ. Α.Ε.Κ.Κ. (Χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων Α.Ε.Κ.Κ). Επίσης με ταυτόχρονη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. με αριθμό 343/2017-01-08-2017 και ΑΔΑ: 60ΩΛΟΡ05-1ΓΕ, αποφασίστηκε κατ’ αρχήν οι χώροι των παλαιών αυτών λατομείων της περιοχής Λαμπρικά Κρωπίας, να χρησιμοποιηθούν και στα πλαίσια σχεδίου αποκατάστασης και αξιοποίησης μη ενεργών λατομείων και μεταλλείων, για τις δράσεις Μ.Ε.Α., Μ.Ε.Β.Α., Χ.Υ.Τ.Υ.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (I.C.A.O. – Airport Services Manual Part 3 Wildlife Control and Reduction -άρθρο 7.2), που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο όπως και τα παραρτήματά του (ΦΕΚ 177/Β/2002, ΦΕΚ 1816/Β/2007), συνιστάται οι χώροι δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων να απέχουν τουλάχιστον 13 Km από το σημείο αναφοράς του πλησιέστερου αεροδρομίου.

Επίσης σύμφωνα με τον Κανονισμό για τη μείωση της απειλής προσκρούσεων πτηνών και ζώων σε αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας, που έχει ισχύ ουσιαστικού νόμου γενικής εφαρμογής (ΦΕΚ 1091 Β/10-08-2006), απαγορεύεται σε ακτίνα 13 Km από το σημείο αναφοράς του αεροδρομίου, χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης Αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) η δραστηριότητα χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, υγειονομικής ταφής και /ή ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Οι παραπάνω περιορισμοί και απαγορεύσεις ισχύουν παγκοσμίως και θεσπίστηκαν για την ασφάλεια των πτήσεων κατά τη διαδικασία ανόδου και καθόδου, όπου ο κίνδυνος συντριβής του αεροπλάνου και καταστροφών στο έδαφος με πιθανή και την απώλεια ζωής περιοίκων, είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Τονίζεται ότι λόγω της θέσεως και του μεγέθους του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, το οποίο περιβάλλεται από όλα τα σημεία από οικισμούς και είναι η πύλη εισόδου του μεγάλου τουριστικού ρεύματος, η τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας είναι άκρως επιτακτική, δεδομένου και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού πτήσεων και της πυκνής εναέριας κυκλοφορίας. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει απαρέγκλιτη τήρηση των κανονισμών για την χωροθέτηση δράσεων στην περίμετρο των 13km από το σημείο αναφοράς του αεροδρομίου.

Δεδομένου ότι η περιοχή Λαμπρικά Κρωπίας και ειδικότερα ο χώρος των παλαιών λατομείων απέχουν περίπου 7 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και εφάπτεται με τα τραπέζϊα ανόδου/προσέγγισης των αεροσκαφών (δηλαδή την πορεία που ακολουθούν από τον διάδρομο ή προς τον διάδρομο για την απογείωση ή την προσγείωση).
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Κατά τον σχεδιασμό της χρησιμοποίησης των παλαιών λατομείων της περιοχής Λαμπρικά Κρωπίας για δράσεις Μ.Ε.Α., Μ.Ε.Β.Α., Χ.Υ.Τ.Υ. ελήφθησαν υπόψη οι περιορισμοί που προκύπτουν από την γειτνίαση με το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;

Έχει ζητηθεί η γνώμη του I.C.A.O. και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με το ζήτημα και αν ναι, ποιά ακριβώς είναι;

Επίσης καλούνται οι κύριοι Υπουργοί, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (αρθ.133 ΚτΒ), να καταθέσουν στην Βουλή τα τυχόν έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ I.C.A.O., Υ.Π.Α. και του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. σχετικά με το αντικείμενο της ερωτήσεως.

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς

Keywords
Τυχαία Θέματα