Γαλλικές εκλογές: Η αποχή ίσως ξεπεράσει το 25% - Πόσο επηρεάζει το "χτύπημα" της Πέμπτης


Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να βρίσκεται η αποχή των Γάλλων ψηφοφόρων από τις σημερινές εκλογές παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών και επί της ουσίας δεν αφορά μονάχα τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχεδόν η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων ανέφερε ότι αναμένεται ενδεχομένως ένα υψηλό ποσοστό αποχής, της τάξης του 27%-28%, το οποίο θα μοιάζει με την αποχή-ρεκόρ του 2002

(28,4 %).

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι, τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Επηρεάζει το "χτύπημα" στα Ηλύσια Πεδία;

Στην τελευταία δημοσκόπηση Cevipof, η οποία διενεργήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου από την Ipsos-Sopra Steria, σε δείγμα 11 601 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκέντρωνε 23% πρόθεση ψήφου, η Μαρίν Λεπέν 22,5%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και ο Μελανσόν 19%.

Πάνω από το 1/4 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν ήταν ακόμη σίγουροι για την επιλογή τους. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα η τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, στις 20 Απριλίου. Είναι αλήθεια πως μία μέρα μετά το "χτύπημα", η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ανέβασε κατά 1% το ποσοστό της σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, ενώ έπεσε λίγο ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Σε επιφυλακή οι αρχές

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιωτικοί είναι σε επιφυλακή, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνονται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε πως θα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους πολίτες κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα