Γαλλία: Πίεση σε Μακρόν λόγω μεταναστευτικού


Έντονες πιέσεις δέχεται ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γαλλική κυβέρνηση για την πολιτική στο προσφυγικό, καθώς κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή ένα νέο αυστηρότερο νομοσχέδιο περί ασύλου και μετανάστευσης. ''Η Γαλλία πρέπει να υποδέχεται τους πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να δέχεται όλους τους οικονομικούς μετανάστες'', υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Ζεράρ Κολόμπ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο

υποχώρησε το 2017 στη Γερμανία, στη Γαλλία συνέχισε να αυξάνεται. Αρκετοί μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους του Παρισιού, ο χρόνος αναμονής για την υποβολή αιτήματος για τη χορήγηση ασύλου είναι μεγάλος. Έτσι η γαλλική κυβέρνηση φοβάται μήπως καταλήξουν στη Γαλλία αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί τα αιτήματά τους σε άλλες χώρες, δίνοντας τροφή για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από το ξενοφοβικό ''Εθνικό Μέτωπο'' και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις.

Εκτός αυτού υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η συνεχιζόμενη συγκέντρωση στο Καλαί παράτυπων μεταναστών που θέλουν να περάσουν στη Βρετανία. Την ίδια ώρα μετανάστες που έφθασαν με σκάφη στην Ιταλία, προσπαθούν να μπουν μέσω των Άλπεων και της Κυανής Ακτής στη Γαλλία και όσοι συλλαμβάνονται απελαύνονται πίσω στην Ιταλία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου μελλοντικά κατά μέσο όρο εντός έξι μηνών -από εννιά συνολικά που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde-. Οι αιτούντες άσυλο θα έχουν λιγότερο χρόνο να υποβάλουν ενστάσεις σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους, ενώ η μέγιστη διάρκεια κράτησης πριν την απέλαση θα υπερδιπλασιαστεί στους τεσσεράμιση μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα