Γαλλία: Ο Μακρόν ακροβατεί μεταξύ κέντρου και θατσερισμού

08:15 3/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Το σημείο για περικοπές (άμεσες και έμμεσες) ύψους 60 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία ξεχωρίζει στο πρόγραμμα που παρουσίασε την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν για την οικονομία της Γαλλίας, σε περίπτωση που αναδειχθεί ως ο επόμενος κάτοικος του Ελιζέ, μετά από το δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου.

Σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αν ληφθούν υπόψιν οι δημοσκοπήσεις

που τον εμφανίζουν ως το απόλυτο φαβορί για νίκη στις εκλογές.

Η εικόνα που παρουσίασαν τα μεγάλα ειδησιογραφικά μέσα για τις οικονομικές θέσεις του Μακρόν τονίζει πως ο επικεφαλής του κεντρώου En Marche θέτει ως βασικό σημείο των πολιτικών την έμφαση στις μεταρρυθμίσεις της γαλλικής οικονομίας. Μεταρρυθμίσεις που θυμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το οικονομικό μανιφέστο του απερχόμενου Γάλλου πρόεδρου, Φρανσουά Ολάντ, που είχε εξαγγείλει προ ετών ένα πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ για την τριετία 2015 - 2018, με ιδιαίτερες περικοπές στο δημόσιο τομέα και στα εργασιακά.

Κινήσεις οι οποίες έφθειραν τόσο πολύ την εικόνα του Ολάντ και εκτόξευσαν τη δυσαρέσκεια των Γάλλων προς το πρόσωπο του, σε σημείο που ο απερχόμενος πρόεδρος δεν επέλεξε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ούτε στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Μακρόν, που ήταν τότε μέλος του κόμματος, αλλά και υπουργός Οικονομίας του Ολάντ.

Προσπαθώντας να πείσει το κοινό του «θατσερικού» Φιγιόν

Τρία ακόμα σημεία στις θέσεις του Μακρόν που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών έχουν να κάνουν με τις πιο «δεξιές» θέσεις σχετικά με την ασφάλεια και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα,

-αναφορικά με τα κονδύλια για την ασφάλεια και την αστυνόμευση, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι πως σκοπεύει να αυξήσει τις στρατιωτικές - αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας στο 2% επί του συνόλου του ΑΕΠ (από 1,21% που είναι σήμερα) και υποσχέθηκε να δημιουργήσει από τα θεμέλια μια εγχώρια αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

-σχετικά με την εταιρική φορολογία, ο κεντρώος υποψήφιος τόνισε ότι θα μειώσει τους φόρους στο 25% από 33% που είναι σήμερα, μετακυλίοντας αυτό το 7% στη φορολογία μεγάλων και πολυτελών ακινήτων.

-επιχορήγηση έως και 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν άτομα από τις 200 πιο περιθωριοποιημένες περιοχές της Γαλλίας

Οι αναφορές αυτές διαβάζονται ως μια προσπάθεια προσέγγισης των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν και ως ένα «άνοιγμα» προς τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της γαλλικής κοινωνίας.

Σημειώνεται πως πέρα από τις παραπάνω αναφορές, ο Μακρόν επιφυλάχτηκε να παρουσιάσει πιο εξειδικευμένα το πρόγραμμα του, αφήνοντας αυτές τις ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ο ίδιος ανέφερε.

Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως ο ίδιος αποτελεί το «καινούργιο« στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και ότι οι Γάλλοι πολίτες έχουν κουραστεί από τους διαξιφισμούς του κατεστημένου πολιτικού συστήματος («καρφώνοντας» της κεντροδεξιάς και τη σοσιαλδημοκρατία) ενώ επιτέθηκε και στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τονίζοντας πως το μέλλον της Γαλλίας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι με όσους επιθυμούν τη διάσπαση της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα