Γαλλία: Πρώτος ο Μακρόν με 23,7%, δεύτερη η Λεπέν με 21,7%


Σχεδόν 47 εκατ. ψηφοφόροι ψήφισαν από νωρίς το πρωί στις κάλπες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που θα αναδείξει και τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, ανάμεσα στους δύο φιναλίστ, θα γίνει στις 7 Μαΐου.

Τα πρώτα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία

έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος ενώ σε πολλές μεγάλες πόλεις παρέμειναν ανοικτά ως τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του αποτελέσματος, Μακρόν και Λεπέν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στο exit poll της Ipsos η εκτίμηση είναι:

-Εμανουέλ Μακρόν: 23,7 %
-Μαρίν Λεπέν: 21,7 %
-Φρανσουά Φιγιόν: 19,5 %
-Ζαν-Λουκ Μελανσόν: 19,5 %.

Η Sofres εκτιμά ότι η βραδιά εξελίσσεται σε θρίλερ ως προς την πρωτιά, αφού Μακρόν και Λεπέν έρχονται ισόπαλοι με 23% και Φιγιόν με Μελανσόν ισοψηφούν με 19%.

Αναλυτικά η πρόβλεψη της Ipsos-Sopra Steria για τα France Télévisions, Radio France και Le Monde:

-Emmanuel Macron : 23,7 %
-Marine Le Pen : 21,7 %
-François Fillon : 19,5 %
-Jean-Luc Mélenchon : 19,5 %
-Benoît Hamon : 6,2 %
-Nicolas Dupont-Aignan : 5 %
-Jean Lassalle 1,5 %
-Philippe Poutou 1,2 %
-François Asselineau 0,8 %
-Nathalie Arthaud 0,7%
-Jacques Cheminade : 0,2 %.

Να σημειωθεί ότι τέσσερα exit polls δίνουν πρωτιά στον Μακρόν

Ο κεντρώος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν λαμβάνει 23,7%, και η Μαρίν Λεπέν με 21,7% θα μονομαχήσουν στον β' γύρο για τη γαλλική προεδρία σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση που μετέδωσε η γαλλική δημόσια τηλεόραση.

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria. Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive. Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop.

Τα μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα τα ποσοστά των υποψηφίων και τους δύο επικρατέστερους για πρόκριση στον β' γύρο.

Οι πρώτες δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν

«Σήμερα γυρίζουμε ξεκάθαρα πολιτική σελίδα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο AFP.

Φιγιόν: Στηρίζω Μακρόν

Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασε ανοικτά την στήριξή του στον Μακρόν στον β’ γύρο.
«Δεν το κάνω ελαφρά τη καρδιά, αλλά η αποχή δεν είναι επιλογή. Πολλώ δε μάλλον που ένα κόμμα όπως το Εθνικό Μέτωπο είναι κοντά στην εξουσία» δήλωσε θυμίζοντας: «Είναι γνωστό για τις μισαλλόδοξες απόψεις του το κόμμα που ίδρυσε ο Ζαν Μαρίν Λεπέν.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταψήφιση της άκρας δεξιάς. Συνεπώς θα στηρίξω τον Εμμανουέλ Μακρόν».

Στήριξη στον Μακρόν και από τον Αμόν

Ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν που καταποντίστηκε στον α' γύρο των εκλογών, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν στο β' γύρο.

Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν τόνισε ότι «δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε». Διεμήνυσε δε πως στο β’ γύρο θα στηρίξει Μακρόν.

Όπως είπε «από αύριο έχουμε αναμέτρηση μεταξύ ενός «πολιτικού αντιπάλου» - εννοώντας τον Μακρόν – και «μιας «εχθρού της Γαλλίας» εννοώντας την Μαρίν Λεπέν.

Στις 18.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η συμμετοχή ήταν στο 69,42%, λίγο κάτω από την αντίστοιχη των εκλογών του 2012 (70,59):



Τι δείχνουν τα πρώτα exit polls

To exit poll στις 19:00 από το βελγικό ΜΜΕ L'Echo δίνει το εξής αποτέλεσμα:

-Μακρόν 24%
-Λεπέν 22%
-Φιγιόν 20,5%
-Μελανσόν 18%.

Εν μέσω της ψηφοφορίας για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το γαλλόφωνο βελγικό δίκτυο RTBF, το οποίο δεν δεσμεύεται από τον γαλλικό Νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση εκτίμησης αποτελέσματος μέχρι και να κλείσουν οι κάλπες των εκλογών, κυκλοφόρησε τα πρώτα exit polls που δείχνουν τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 24%.

Σύμφωνα με το RTBF λοιπόν το μεσημέρι της Κυριακής η εκτίμηση του αποτελέσματος είχε ως εξής:

-Εμμανουέλ Μακρόν 24%,
-Μαρίν Λεπέν 22%.
-Φρανσουά Φιγιόν 20,5%
-Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος το βελγικό δίκτυο αναφέρει σε νεότερη εκτίμησή του ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται, σύμφωνα με διάφορα exit polls και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν δίνουν μάχη για την δεύτερη θέση.

«Σύμφωνα με πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων και εκτιμήσεων που έχει το RTBF στη διάθεσή του, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος με ποσοστό γύρω στο 24%.

Η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ακολουθούν μεταξύ 18%-20% των ψήφων. Αυτοί οι τρεις υποψήφιοι βρίσκονται σε ένα «μαντήλι τσέπης», γράφει το βελγικό Μέσο.

Να σημειωθεί ότι το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής. Νεότερες εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι πρώτος είναι Μακρόν και ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση.

Το βελγικό σάιτ L'Echo αναφέρει ότι σύμφωνα με τρεις γαλλικές εταιρείες μετρήσεων ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος.

Το Ινστιτούτο Harris δίνει πρώτον τον Μακρόν με 24-25%, πολύ μπροστά από την Λεπέν, τον Φιγιόν και τον Μελανσόν οι οποίοι διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.
Το Ινστιτούτο Ifop φέρει επίσης πρώτο τον Εμμανουέλ Μακρόν και δεύτερη την Μαρίν Λεπέν. Η τρίτη θέση παίζεται μεταξύ Μελανσόν και Φιγιόν.

Τέλος, το ινστιτούτο Opinionway δίνει νικητές τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο οι ψηφοφόροι στις υπερπόντιες κτήσεις έχουν επιλέξει ήδη, στις περισσότερες περιοχές τον Ζαν – Λικ Μελανσόν, ενώ στην Γαλλική Γουιάνα προηγείται ο κ. Μακρόν. Στην Βόρειο Αμερική, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, οι περισσότεροι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν επιλέξει τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται γύρω στις 21.00 το βράδυ τοπική ώρα (22.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος), αλλά με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν τις διαφορές ανάμεσα στους υποψήφιους να είναι οριακές, μπορεί και να περάσουν πολλές ώρες έως ότου οριστικοποιηθεί ποιοι θα είναι οι δύο που θα πάνε στον δεύτερο τελικό γύρο.

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα