Μεγάλη φωτιά στο Λονδίνο - Υπάρχουν νεκροί, ανακοίνωσε η πυροσβεστική (live εικόνα)


Τραγωδία σημειώθηκε στα δυτικά του Λονδίνου από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε 24οροφο πύργο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής της βρετανικής πρωτεύουσας υπάρχουν νεκροί από την πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά επεκτάθηκε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς τα πάνω. Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να κατασβέσουν τη φωτιά και να εκκενώσουν

την περιοχή από κατοίκους καθώς υπάρχει κίνδυνος από τα συντρίμμια του πύργου.

Άγνωστος αριθμός νεκρών

Όπως μεταδίδει το BBC η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι υπάρχει άγνωστος αριθμός νεκρών!

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής για νεκρούς

"A number of fatalities" in huge fire at west London tower block, fire officials confirm #GrenfellTower https://t.co/dniHBLuu0A pic.twitter.com/IFmjqdMxBU

Sky News (@SkyNews) 14 Ιουνίου 2017

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 08.00 το πρωί τοπική ώρα ότι υπάρχουν νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι. «Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώνω ότι υπάρχει αριθμός νεκρών. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό για την ώρα, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν τελείως λάθος για μένα να κάνουμε περαιτέρω υποθέσεις» τόνισε εκπρόσωπός της Πυροσβεστικής.

Αναλυτικά οι πρώτες δηλώσεις του: «Πρόκειται για ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου. Στα 29 χρόνια που είμαι πυροσβέστης δεν έχω ξαναδεί κάτι αντίστοιχης κλίμακας. Πρόκειται για μια μεγάλη πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε όλους τους ορόφους του 24όροφου κτιρίου από τον δεύτερο όροφο και πάνω. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες και αξιωματικοί, με 40 πυροσβεστικά οχήματα και μια σειρά από εξειδικευμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 14 μονάδων διάσωσης. Επιχειρούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, φορώντας ειδικές αναπνευστικές συσκευές για να διασώσουν ανθρώπους και να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια πυρκαγιά.

Η πρώτη κλήση για το μείζον περιστατικό ήρθε στις 00:54 (σ.σ. 02:54 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν επί τόπου, σε λιγότερο από 6 λεπτά. Η υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λινδίνου επιβεβαίωσε ότι 50 άνθρωποι έχουν διακομισθεί σε 5 νοσοκομεία.

Λυπάμαι πολύ που επιβεβαιώνω ότι υπάρχει αριθμός νεκρών. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό για την ώρα, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν τελείως λάθος για μένα να κάνουμε περαιτέρω υποθέσεις. Επίσης η αιτία αυτής της φωτιάς δεν είναι γνωστή σε αυτό το στάδιο.

Εργαζόμαστε πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στην Μητροπολιτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών για όσους ανησυχούν για εκείνους που εργάζονται και ζουν εδώ».

50 τραυματίες

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 50 σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Λονδίνου με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Άγνωστος αριθμός αγνοουμένων


Δημοσιογράφος του SkyNews μίλησε με την Karleen Reid ένοικο του πύργου, η οποία δήλωσε ότι φιλικό της πρόσωπο κατάφερε να βγει από αυτόν, ωστόσο η 13χρονη κόρη του αγνοείται. Σύμφωνα με την ίδια ένοικο, στον πύργο πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.



Στο κτήριο ζουν περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για κραυγές που ακούγονται από το κτήριο καθώς υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους. «Μπορούμε να δούμε ανθρώπους στα παράθυρα. Ένας από αυτούς κουνούσε μια κουβέρτα. Από διπλανά κτήρια του φώναζαν "βγάλε το κεφάλι σου από το παράθυρο". Ένας άνδρας μου είπε ότι νωρίτερα είχε δει μια μητέρα με ένα παιδί» περιγράφει δημοσιογράφος του Guardian.



Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην αριστοκρατική περιοχή (Lancaster West Estate) στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας χτίστηκε το 1974, διαθέτει 120 διαμερίσματα και υπολογίζεται ότι σε αυτόν κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.

«Ένας αριθμός ανθρώπων δέχεται ιατρική βοήθεια για τραυματισμούς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πύργου», σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν έχουν εγκλωβιστεί ένοικοι μέσα στον φλεγόμενο πύργο. Ωστόσο μάρτυρες έκαναν λόγο για κραυγές που ακούγονταν μέσα από το κτίριο, με την Daily Mail παράλληλα να δημοσιεύει εικόνες ενοίκων των υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σχοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να κατέβουν στο έδαφος.

Δείτε live εικόνα από το SkyNews:

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι πυροσβέστες που εργάζονται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. «Είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός και έχουμε αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις. Δεν γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η φωτιά» συμπλήρωσε.



Η πυροσβεστική ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχει και ένας αριθμός ατόμων που έχουν υποστεί διάφορα τραύματα.

Η Daily Mail μεταδίδει εικόνες με ενοίκους υψηλότερων ορόφων να φτιάχνουν αυτοσχέδια σκοινιά με σεντόνια προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στο έδαφος.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας εκατοντάδων μέτρων καθώς αρχίζουν να πέφτουν συντρίμμια από το πολυόροφο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Λάτιμερ.

Το κτήριο, που έχει κατασκευαστεί το 1974, πρόσφατα είχε υποστεί ανακαίνιση ύψους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών για την εγκατάσταση, μεταξύ άλλων, διπλών τζαμιών και νέου συστήματος θέρμανσης.

Ψυγείο που έσκασε η αιτία της πυρκαγιάς;

Η αιτία που προκάλεσε την φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρία μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου οφόρου. Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στους πάνω ορόφους πιάνοντας στον ύπνο πολλούς από τους κατοίκους.

Δεν σήμανε συναγερμός, δεν λειτούργησε η πυρασφάλεια

Η «Ομάδα Δράσης Grenfell» που εκπροσωπεί τους ενοίκους του κτιρίου λέει ότι προειδοποίησε αρκετές φορές στο παρελθόν τις αρχές για τον κίνδυνο πυρκαϊάς. «Όλες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στο κενό. Είχαμε προβλέψει ότι ήταν αναπόφευκτη μια καταστροφή σαν κι αυτή κι ήταν θέμα χρόνου».

Κάτοικος που ζει στους επάνω ορόφους του πύργου κατήγγειλε ότι δεν σήμανε συναγερμός όταν ξέσπασε η πυρκαϊά.
«Άκουσα το συναγερμό του γείτονά μου για καπνό να σημαίνει και σκέφτηκα ότι δεν είναι τίποτε. Μετά άκουσα έναν γείτονα να φωνάζει... Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός – πολλοί δεν έχουν βγει ακόμη απ’ το κτίριο. Έχασα όλο το βιος μου.»

Ο κάτοικος κατήγγειλε ότι «ήταν αναμενόμενο να συμβεί» το κακό κι ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος στη βάση του ουρανοξύστη για να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. «Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. Η αστυνομία δεν ήρθε να μας μιλήσει. Σε κανέναν δεν μπορέσαμε μέχρι στιγμής να δώσουμε τα ονόματά μας. Πάνε πέντε ώρες τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που δεν ξέρουν αν είναι νεκροί ή ζωντανοί οι δικοί τους».



Keywords
Τυχαία Θέματα