"Φωτιά" στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της απόφασης Τραμπ


Στα ύψη το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή την ώρα που αναμένεται με αγωνία η απόφαση που θα πάρει ο Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα απαντήσει στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα στη Συρία. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο ποιος θα συμμετάσχει στον «συνασπισμό των προθύμων», αν δηλαδή θα υπάρξει εμπλοκή της Βρετανίας και της Γαλλίας. Σιγή ιχθύος για τα όσα διαδραματίζονται από την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Λευκός Οίκος

ξεκαθάρισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, παρά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να «ετοιμαστεί».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το εάν τελικά οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά των συριακών δυνάμεων του Άσαντ με στόχους και τις εγκαταστάσεις χημικών. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συρία η οποία ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Η Τουρκία διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην περιοχή με στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές ενώ είναι προφανές ότι η σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα μπορεί να προκαλέσει στην παρούσα φάση σημαντικό πρόβλημα στα σχέδια των ΗΠΑ.

CVN75 USS Harry S. Truman strike group
ready to deploy. Flags raised and radar active. Norfolk based carrier. Heading to Europe/MiddleEast pic.twitter.com/tF7tEZoq33

— ✪ Area ✈ 82 ✪ (@Surveillance911) April 11, 2018

Οι δυνάμεις που θα έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ

Σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό δίκτυο αναλύει τις δυνάμεις που θα έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ, εάν προχωρήσει τελικά σε στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα του Άσαντ, παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του CNN, Τζον Κίρμπι, το «αυθόρμητο» tweet του Τραμπ μπορεί να εξανάγκασε τους επικεφαλείς του αμερικανικού στρατού να τροποποιήσουν τις αναλύσεις τους σχετικά με τους «στόχους, το timing και τη συνεργασία με άλλα κράτη».

Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman έχει σαλπάρει για τη Μεσόγειο μαζί με ακόμη επτά αμερικανικά πολεμικά πλοία. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει 60 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ. Μαζί με το USS Harry S. Truman, που μεταφέρει 6.500 ναύτες, θα πλέουν και τα πολεμικά πλοία USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman και USS Farragut, καθώς και το καταδρομικό USS Normandy.

Τι ζήτησε ο Πούτιν από τον Νετανιάχου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτιν υπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.

Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών.

Βρετανικά υποβρύχια κινούνται προς τη Συρία

Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναζητά τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου για την εμπλοκή της χώρας της στην επίθεση κατά του Άσαντ. Η Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την εμπλοκή των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην επίθεση, υπό τις ΗΠΑ, κατά του Άσαντ και ειδικά εναντίον των υποδομών για την κατασκευή χημικών όπλων όπως μετέδωσε το Sky News. Σύμφωνα με την Daily Telegraph η Βρετανία έχει δώσει εντολή σε υποβρύχια που φέρουν πυραύλους να κινηθούν προς την Συρία.

"Νεκρική" σιγή στον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία

Ο χάρτης των αεροπορικών πτήσεων πάνω από τη Συρία άλλαξε λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή. Η εικόνα από το flightradar24 που δείχνει ότι κανένα αεροσκάφος δεν βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Συρίας είναι ενδεικτική της κατάστασης. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες, τα αεροσκάφη των οποίων περνούν από τη Συρία, έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους και ακολουθούν άλλες διαδρομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίθεση στη Συρία: Πώς, πού και πότε θα χτυπήσει η Δύση
Συναγερμός στην Συρία: Βρετανικά υποβρύχια σε απόσταση βολής
Yπουργός άμυνας των ΗΠΑ: «Είμαι έτοιμος να προτείνω στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο»
Συρία: Τραυματίσθηκαν Ρώσοι δημοσιογράφοι από πυρά αγνώστων

Keywords
Τυχαία Θέματα