Ευρωβαρόμετρο: Το προσφυγικό, το κορυφαίο πρόβλημα για τους Έλληνες


Το 41% των Ελλήνων εκτιμά ότι το προσφυγικό αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα της χώρας και ακολουθεί η οικονομική κρίση με ποσοστό 33%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο του 2016, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, το 45% των Ευρωπαίων ταυτίζεται, θεωρώντας ως κρισιμότερα προβλήματα για την περιφέρεια το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η ύφεση βρίσκεται πιο ψηλά από την τρομοκρατία.

Αναφορικά με τα άλλα κράτη-μέλη, η Εσθονία

φαίνεται περισσότερο ανήσυχη για το μεταναστευτικό, με το 70% των ερωτηθέντων να το θεωρούν το κρισιμότερο πρόβλημα της εποχής. Ακολουθούν η Ουγγαρία (65%) και η Μάλτα (65%), ενώ το ίδιο πρόβλημα θεωρείται λιγότερο κρίσιμο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που το τοποθετούν στη δεύτερη θέση.

Περίπου το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν την τρομοκρατία ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της εποχής. Όπως φαίνεται, αποτελεί την κύρια πηγή ανησυχίας για τους Ισπανούς (33%) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας για 21 κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας (47%), της Μάλτας (45%) και της Λετονίας (45%), όπου συγκεντρώνει και τα υψηλότερα ποσοστά.

Η οικονομική κατάσταση της ΕΕ αναφέρθηκε ως μια από τις βασικότερες πηγές ανησυχίας από έναν στους πέντε Ευρωπαίους (20%). Για πέντε χώρες, μάλιστα, αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη πρόκληση. Πρόκειται για χώρες που στην πλειοψηφία τους έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, δηλ. την Ελλάδα (33%), τη Σουηδία (25%), την Πορτογαλία (24%) και τη Δανία (23%).

Υψηλά ποσοστά συγκεντρώσει η συγκεκριμένη απάντηση και στην Ισπανία (31%, τρίτη θέση) αλλά και στην Κύπρο (28%, τέταρτη θέση).

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου 2016 διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 3 και 16 Νοεμβρίου του 2016 σε 34 χώρες, μεταξύ των οποίων τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, πέντε χώρες υποψήφιες για ένταξη (ΠΓΔΜ, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία) και το ψευδοκράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα