Ευρωκοινοβούλιο: Η Ώρα της Αλήθειας για την Τουρκία


Ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα η σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Μετά το αδιανότητο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, οι ευρωπαίοι είναι στα "κάγκελα" και ζητούν την παραδειγματική του τιμωρία, δια του παγώματος των διαδικασιών ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

Μόνο που οι δράσεις-πιέσεις αυτές των Ευρωπαίων έχουν αντίδραση, κάνοντας τον

Ερντογάν να παραληρεί, ζητώντας ακόμα και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτό το πολιτικό γαϊτανάκι αναμένεται να έχει άμεση επίδραση και στην Ελλάδα και στο προσφυγικό, καθώς κανείς δεν εγγυάται πως ο Ερντογάν δεν θα αφήσει ελεύθερες να πλεύσουν προς την Ελλάδα οι ορδές προσφύγων που συσσωρεύονται στη γειτονική χώρα, περιμένοντας να περάσουν στη δική μας, την οποία και θεωρούν πύλη της Ευρώπης, πύλη η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

Όσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν υποδέχονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, με τον κρατικό μηχανισμό να πασχίσει να τους περιθάλψει και τους ίδιους να ξεσπούν με οργή- με κάθε ευκαιρία- εξαιτίας της στασιμότητας της κατάστασης τους.

Και φυσικά από το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ δεν λείπουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες κατέρρευσαν.Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών και εάν όντως οι όποιες σημερινές αποφάσεις προκαλέσουν την μήνιν του Ερντογάν, το ρίσκο για τη χώρα μας είναι μεγάλο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, στο άκουσμα της απόφασης για τη σημερινή ψηφοφορία τόνισε πως η όποια απόφαση "στα μάτια μας δεν έχει αξία" και με ενέργειες σαν κι αυτές, η ΕΕ " παίρνει το μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων".

Οργανώνονται ως την ψηφοφορία

Ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας εξαιτίας των εκτεταμένων διώξεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Με οκτώ προτάσεις ψηφισμάτων, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκουν να πετύχουν ένα "προσωρινό πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η προθεσμία εκπνέει σήμερα, Πέμπτη, ώστε να καταλήξουν σε μια συναίνεση και στην ψηφοφορία να έλθει μια κοινή πρόταση ψηφίσματος. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις ομάδες έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη.

Από την άλλη, επισήμως η Κομισιόν επιδιώκει να ηρεμήσει τα πνεύματα.

"Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο"δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι μετά το αίτημα των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων για "προσωρινό πάγωμα"» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ύπατη εκπρόσωπος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διάλογου και υποστήριξε ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν με την Τουρκία, "ξεκινώντας με το Κυπριακό".

"Πιστεύω ότι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχυθεί η Δημοκρατία στην Τουρκία είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας και να συνομιλούμε μαζί της" είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι και τόνισε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και με τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, στον οποίο έχει εκφράσει πολλές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Ωστόσο, αναμένεται να εγκριθεί το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δεδομένου ότι τάσσονται υπέρ οι δύο μεγάλες ευρωομάδες…

Άννα Αραμπατζή

Keywords
Τυχαία Θέματα